23948sdkhjf

Tankrenovering første skridt på grønnere vej i Fredericia

Hos Fredericia Spildevand og Energi har man store og grønne ambitioner. Målet lyder på CO2-neutralitet i 2030, og første skridt mod en mere energieffektiv spildevandsbehandling har været renoveringen af anlæggets fire procestanke. 

En for en er de store tanke, der hver rummer 7300 kubikmeter spildevand, blevet taget ud af drift, hvorefter beluftere og omrørere er skiftet. Nystøbte bunde har sørget for en mere hensigtsmæssig hældning, der fremover gør tømningen lettere, og endelig er arbejdsmiljøet omkring tankene blevet forbedret med blandt andet fastmonterede broer.

Ganske enkelt på tide
Fredericia Spildevand og Energi har investeret 13 millioner kroner i renoveringsprojektet, og ifølge afdelingschef Annemarie Gotfredsen var den store overhaling ganske enkelt på tide.

- Vi kunne se, at vi ikke længere udnyttede vores blæserkapacitet godt nok, så det var tid til at skifte det udstyr. Når det kommer til selve tankene, blev de opført i 1992, og her kunne vi se, at de trækkræfter, omrørerene skaber, inden for de næste år ville betyde, at vi blev nødt til at styrke betonen; derfor valgte vi at gøre det hele samlet, så vi ikke skal gå og lave småjusteringer de næste mange år, fortæller hun.  

Rensningsanlægget på Røde Banke er Danmarks næststørste, og det er energitungt at sørge for iltningen af de store mængder spildevand, som foregår i procestankene. Derfor er der også store besparelser at hente, når systemet bliver mere effektivt. 

- Af de omtrent 6 millioner kWh, vi bruger årligt, bliver cirka 45 procent brugt i procestankene, fortæller Annemarie Gotfredsen, der anslår, at den øgede blæserkapacitet i tankene har medført en energibesparelse på 15 til 20 procent.

Første skridt på vejen
Netop energieffektiviteten spiller en stor rolle for Fredericia Spildevand og Energi. Med et konstant fokus på at blive en mere miljøvenlig aktør, bliver der jagtet energibesparelser i alle virksomhedens afkroge, fortæller Annemarie Gotfredsen

- Det er så vigtigt et fokusområde for os, så jeg vil sige, at hver gang vi åbner noget op og kigger på det, så er det også med energiforbedringer for øje, forklarer hun.

Med ambitionen om at være CO2-neutral i 2030 er der da heller ikke tid til at hvile på de østjyske laurbær, og næste projekt er allerede skudt i gang på Røde Banke.

- Vi er i gang med at gøre klar til at lave dynamisk forseperation, hvilket betyder, at vi kan tage primærslammet ud og omdanne til biogas, fortæller Annemarie Gotfredsen.

Afdelingschefen forventer, at projektet med dynamisk forseperation og biogasproduktion vil være fuldt fungerende i starten af 2020, og når det er på plads, har Fredericia Spildevand og Energi opnået et delmål på vejen mod CO2-neutralitet. Når det nye anlæg er i drift, vil Danmarks næststørste rensningsanlæg nemlig kunne prale af at være energineutralt.

Fakta

Fredericia Spildevand og Energi A/S samarbejder gennem et EU Regionalfondsprojekt med Fredericia Kommune, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet samt Det Økologiske Råd om at forbedre virksomhedens energiprofil gennem to faglige spor: energioptimering og affaldshåndtering.

Projektet omfatter vidensopbygning, analyser, kortlægning og udvikling af sunde businesscases indenfor bl.a. brug af KOD til produktion af biogas, anvendelse af digestatet som gødning til økologisk jordbrug, øget datastyring, valg af teknologi til udtag af primært slam mm.

Gennem projektet har Fredericia Spildevand og Energi A/S fået mulighed for at systematisere langsigtede overvejelser indenfor f.eks. plan for modtagelse af eksterne produkter til energiproduktion, afsætning af energien og  kortlægning af mulige reduktioner af energiforbrug. 

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093