23948sdkhjf

Gassen har flydt længe: Nu indvies Nature Energy Videbæk

Nature Energy Videbæk gik allerede i januar i prøvedrift, og gassen har dermed flydt længe.

Klokken 15.00 mandag kunne finansminister Kristian Jensen så endelig indvie Nature Energy Videbæk, der er opført i et samarbejde mellem Arla, Xergi og Nature Energy.

- Vi skal sørge for, at vi får omstillet hele Danmarks energiproduktion til at være vedvarende og grøn, sådan at vi kan efterlade en klode til vores børn, der er endnu bedre, end den vi fik fra vores forældre. Der er biogas utroligt væsentligt, sagde Kristian Jensen ved indvielsen.

Biogasanlægget er blandt de største i Danmark og producerer årligt 27,5 mio.
kubikmeter biogas, der sendes via en lokal biogas-ledning direkte til Arinco i
Videbæk. Det svarer til varmeforbruget i mere end 10.000 boliger.

Hovedparten af den biomasse, der omsættes til biogas på Nature Energy Videbæk, er husdyrgødning fra kvæg, svin og mink fra Videbæk-egnens lokale leverandører. Den øvrige biomasse kommer fra bl.a. restprodukter fra Arla samt organisk industriaffald.

Designergylle
Biogasanlægget i Videbæk skiller sig ud fra Nature Energys otte andre anlæg. Her vil man nemlig sammen med landbrugets videns- og innovationshus Seges teste konceptet designergylle, hvor næringsstofferne fosfor og kvælstof kombineres i præcis de mængder, der er behov for hos den enkelte bedrift. 

Landmanden og landmandens planteavlskonsulent beregner allerede i dag de enkelte markers næringsstofbehov og lægger en gødningsplan for den samlede bedrift. Det sker typisk via IT-programmet Mark Online. Målet er, at der kan sendes en bestilling direkte fra Mark Online til biogasanlægget, som herefter skræddersyr den afgassede gylle til den enkelte bedrift.

- På den måde sammensættes gyllen optimalt, og landmanden kan begrænse eller måske helt undgå at skulle supplere den naturlige gødning, som gyllen er, med handelsgødning. Der er med andre ord fordele for landmanden og for miljøet. Det er derfor vi i landbruget har taget initiativet til at demonstrere, hvordan vi kan få teknikken til at fungere i alle led i kæden, så vi kan gøre designergylle til virkelighed, siger Lars Villadsgaard Toft.

Lokale landmænd leverer i dag husdyrgødning til Videbæk Biogas. Cirka 80 landmænd i området aftager den afgassede gylle til at gøde markerne. I projektet vil det blive demonstreret og kvantificeret hvor meget handelsgødning, der kan spares med designer-gyllen.

Seges står i spidsen for projektet, der har modtaget tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet.

Videoen er produceret af Nature Energy i august 2018, mens anlægget endnu var under opførelse

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129