Derfor trækker A.P. Møller sig fra nordjysk geotermi
A.P. Møller Holding har netop meldt ud, at selskabet ikke ønsker at gå videre med det geotermi-projekt i Aalborg, som skulle sende kullene på pension og sikre tusindvis af forbrugere varme fra den danske undergrund.
Hos Aalborg Forsyning tager Jesper Høstgaard-Jensen nyheden med sindsro. Årsagen til tilbagetoget vil han dog helst ikke tale om.
- Det synes jeg, du skal spørge dem om, siger Jesper Høstgaard-Jensen.
Han har dog en fornemmelse af, at det skyldes det set-up man har valgt i Aalborg, hvor A.P. Møller står for efterforskningen og de deraf afledte udgifter, hvorefter Aalborg Forsyning køber anlægget af selskabet for selv at stå for driften.
- De havde nok håbet på at kunne stå for hele driften af anlægget, så de kunne sælge varmen til os. Men vi mener, at det er bedre for forbrugerne, at vi i Aalborg er slutejere af anlægget, siger Jesper Høstgaard-Jensen.
Kan ikke stå inde for modellen
Hos A.P. Møller Holding er man ikke uenig i vicedirektørens bud på, hvorfor A.P. Møller opgiver geotermien i det nordjyske.
- Det er rigtigt, at vi har valgt ikke at deltage i den udbudsproces om geotermi, som Aalborg netop har åbnet. Vi er begejstrede for, at politikerne i Aalborg ønsker, at geotermi skal spille en nøglerolle, så Aalborg kan udfase kullet, og vi vil meget gerne udvikle, bygge og drive et geotermisk anlæg i Aalborg. Men vi tror ikke på den samarbejdsmodel for geotermi, som Aalborg arbejder med. De risici, modellen i vores optik indebærer, er alt for store. Det er selvfølgelig Aalborgs suveræne ret at vælge deres tilgang til geotermi, men det er en model, vi ikke kan stå inde for, siger Samir Abboud, A.P. Møller Holding Geotermi og tilføjer:
- Vi har haft en rigtig god dialog med Aalborgs fjernvarmefolk, og det geotermiske potentiale under Aalborg er godt, og det er en meget vigtig opgave at få udfaset det sidste kul i Danmark. Men risiciene er alt for store i den model, der anvendes, og derfor er vi ikke med nu.
Udbuds-uenigheder
Udover samarbejdsmodellen er A.P. Møller også uenig i måden projektet udbydes på. Aalborg Forsyning udbyder projektet i turnkey til efteråret. Inden efterforskningen er sat i gang. Det mener Samir Abbourd ikke er optimalt.
- I den model, vi har præsenteret, hvor vi påtager os alle økonomiske risici fra vugge til grav, sendes 80 pct. af arbejdet i udbud, men først når vi ved, hvad der faktisk skal bygges. Det giver lavere priser – og det giver i øvrigt mange flere underleverandører mulighed for at være med, siger han og tilføjer:
- Derfor er vi af den overbevisning, at man først skal anvende udbud, når efterforskningsfasen er gennemført, så man er sikker på, at man får præcis det, der er behov for.
Har ikke kompetencerne
Hos A.P. Møller frygter man at Aalborg Forsyning ikke får held med at drive sit geotermianlæg.
- Udfordringen med undergrunden er, at problemerne opstår løbende og gradvist. Det er derfor, vi siger, at det er dem, der har ekspertisen, der skal udvikle og drive anlæggene og bære risikoen i de 30 år, et anlæg skal producere. Det mener vi, er det sundeste, siger Samir Abboud.
Han påpeger at A.P. Møllers kendskab til undergrunden gør selskabet mere egnet til geotermidrift end et forsyningsselskab.
- Vi ved fra Nordsøen, hvilke udfordringer det saltholdige vand giver, vi kender til undergrundsvariationer, til korrosion, scalaophobning, injektions- og produktionsforringelse og til håndtering af de enorme datamængder, der gør os i stand til at foregribe problemer, før der ikke er anden vej tilbage end at droppe en brønd, siger Samir Abboud.
Aalborg Forsyning arbejder videre med projektet og sender det i EU-udbud senere på året.