23948sdkhjf

Nordsøsamarbejdet: Det skal være mere smidigt at sætte havvind op

Hvad der for tre år siden blot var en vision er i dag blevet til virkelighed.

Om Nordsøsamarbejdet

Nordsøsamarbejdet er et frivilligt regionalt samarbejde om havvind og el-net i Nordsøen. Samarbejdet startede i 2016.

Danmark er det tredje land til at have formandskabet. Det nuværende formandskab står til at udløbe i 2019, men Danmark vil på ministermødet indhente mandat til at igangsætte arbejdet med en forlængelse.

Landene i Nordsøsamarbejdet er: Belgien, Holland, Luxembourg, Irland, Storbritannien, Frankrig, Norge, Sverige, Tyskland og Danmark med deltagelse af Europa-Kommissionen

10 lande har i et tæt regionalt samarbejde sat mere og billigere havvind op i Nordsøsamarbejdet.

Energiministrene for Nordsøsamarbejdet mødes nu i Esbjerg for at tage næste skridt i at gøre Nordsøen til et Silicon Valley for havvind. Sammen med industrien vil ministrene gøre det mere smidigt at sætte vindmøller op på havet.

En målsætning, der er helt afgørende, hvis vi ønsker at leve op til indholdet i Parisaftalen, skriver Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.

Stort potentiale for yderligere havvind
Efter et år i formandskabsstolen samler Danmark energiministre og repræsentanter fra Nordsølandene i Esbjerg. Her kan de ved selvsyn få et indblik i det potentiale, Nordsøen rummer for havvind.

Fokus for ministermødet er at få samlet op på de resultater samarbejdet har leveret i de første tre år af dets levetid og få landene til ikke kun at genbekræfte ønsket om fortsat samarbejde, men også at diskutere, hvad samarbejdet skal fokusere på som de næste skridt. Herunder skal der tages stilling til, hvordan Nordsøsamarbejdet kan videreføres i lyset af, at briterne forlader EU.

Et konkret eksempel på den positive virkning af Nordsøsamarbejdet er, at der er lavet en kalender over udbud, så landene i højere grad kan koordinere deres udbud og undgå dyre flaskehalse i vindindustrien.

Meget skal gøres i fællesskab, hvis Nordsøens kæmpe potentiale skal udvindes.

De seneste tal viser, at Nordsølandene samlet har identificeret et potentiale på min 70 GW, altså fire gange så meget energi, som der i dag leveres fra Nordsøen.

Praktiske udfordringer
Inden ministermødets officielle program går i gang, bliver ministrene og repræsentanter for de 10 lande i Nordsøsamarbejdet fløjet udover Horns Rev 1 og 3 for at lande på Horns Rev 2. Turen vil vise nogle af de praktiske udfordringer, som kan løses i samarbejdet for at gøre udbygningen smidigere.

Det gælder for eksempel hvordan man opstiller vindmølleparker i forhold til hinanden for bedst at udnytte vind og areal, og om man kan ensrette udformningen af møllerne, for eksempel malingen, så det kan blive billigere og praktisk lettere at vedligeholde.

Danmark vil til det efterfølgende ministermøde indhente mandat fra de andre medlemslande til at bruge efteråret til at udarbejde et nyt arbejdsprogram for samarbejdet. Arbejdsprogrammet skal bl.a. tage udgangspunkt i industriens anbefalinger, som bliver overrakt på ministermødet.

Danmark har gennem hele sit formandskab haft som ambition, at industrien skal være tæt inddraget i samarbejdet. Ministermødet holdes derfor i parløb med en industrikonference, og ministre og industri kan mødes til en fælles debat i Esbjerg om fremtiden for Nordsøsamarbejdet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.076