Nyt rensesanlæg kan bekæmpe de medicinrester, vi skyller ud i toilettet
Hvis du er på medicin og skyller ud i toilettet, ender noget af medicinen i spildevandet, og det er svært at fjerne.
Men et nyt anlæg til formålet er netop indviet. På renseanlægget i Herning kan man nu lave en biologisk rensning af medicinresterne.
Anlægget er det første i verden af sin slags, og det fungerer på den måde, at særlige bakterier æder medicinresterne, inden spildevandet løber ud i vandmiljøet.
Ifølge Jan Ravn, der er afdelingsleder hos Herning Vand, er det afgørende, at vi får bugt med medicinresterne, da det kan være problematisk, hvis det havner i naturen.
- Hvis det påvirker faunaen ude i vandløb, søer og fjorde, kan det på sigt have en negativ effekt på hele økosystemet, siger han til DR P4 Midt & Vest.
Udnytter den naturlige vækst
Den nye rensemetode i Herning foregår på den måde, at der bliver lagt små plastikskaller, der bliver kaldt bærere, i tanke med renset spildevand. Der vokser naturligt bakterier på bærerne.
- Vi udnytter bakteriers naturlige vækst til at få omsat medicinrester, så det bliver forbrændt. Der er intet kunstigt i det, og det er det, der gør den her proces rigtig god, for der bliver brugt meget lidt energi, siger Aviaja Hansen, der er procesingeniør ved Krüger, til DR P4 Midt & Vest.
Metoden er mere miljøvenlig, end dem der tidligere har været i brug. Det fortæller projektleder Caroline Kragelund Rickers fra Teknologisk Institut.
- Det helt nye er, at det er et rent biologisk anlæg. I modsætning til de mere konventionelle metoder, hvor man bruger ozon og aktivt kul, er det rent biologisk, hvor vi kan træne bakterier til at omsætte lægemidler.
Skylles ud hjemme
Lovgivningen siger, at sygehusene skal rense deres spildevand for medicinrester på grund af de mange indlagte patienter, som benytter sig af medicin.
Men langt over 90 procent af medicinresterne, som vi skyller ud i toilettet, kommer i dag fra almindelige husholdninger, og derfor giver det god mening at fjerne medicinresterne fra landets renseanlæg i stedet for, mener Caroline Kragelund Rickers.
- Hvis man renser centralt, kan man behandle 100 gange mere vand, og behandlingsprisen er meget lavere, fordi resten af infrastrukturen allerede er etableret. Vi kan fjerne flere 100 kilo medicinrester modsat blot gram, hvis vi renser det på hospitalet, forklarer Caroline Kragelund Rickers til DR P4 Midt & Vest.
Eftersom det nye renseanlæg kan fjerne medicinresterne så effektivt, ser hun store perspektiver i projektet.
- Vi får mulighed for, at Danmark igen kan være førende inden for eksport af miljøteknologi, for der er stor fokus på at fjerne lægemidler rundt om i Europa, og det her er den første biologiske teknologi, som på den måde vil stå ud, siger hun og uddyber:
- Teknologien kan potentielt udvikles til også at fjerne pesticider fra vores drikkevand eller andre uønskede stoffer.