Vindmøller på Køge Havn kan blive en realitet
Køge Kommunes Økonomiudvalg har givet grønt lys for, at Teknik- og Miljøforvaltningen kan arbejde videre med at undersøge muligheden for at forsyne størstedelen af Køge bymidte med CO2-fri og miljøvenlig el.
Undersøgelserne viser, at det formentlig er teknisk, økonomisk og støjmæssigt muligt, men at der skal gennemføres en såkaldt VVM-redegørelse, som kortlægger virkningerne på miljøet.
Store miljømæssige og økonomiske gevinster
De fire store vindmøller kan producere 42 GWh pr år. Den CO2-frie produktion svarer til 10 procent af kommunens samlede el-forbrug og dermed til størstedelen af Køge Bymidtes el-forbrug.
Udover den miljømæssige gevinst vil etablering af de fire store vindmøller også bidrage betydeligt til at reducere udgifterne til at opføre de planlagte ydre mole-anlæg ud for Køge Jorddepot.
Det endelige beløb kan dog ikke gøres op på nuværende tidspunkt.
Ingen udgifter til Køge Kommune
Vindmølleprojektet vil koste ca. 150 mio. kr. Københavns Energi og / eller Energiforsyningen vil formentlig være interesseret i at investere i 1-3 møller. Hvis projektet realiseres, vil udgifterne til projektering og anlæg blive betalt af vindmølleprojektets økonomi, og det vil dermed være udgiftsneutralt for Køge Kommune.
Borgere kan blive medejere af en vindmølle
Ifølge forslaget vil én af møllerne skulle udbydes til borgere i Køge Kommune i andele af 5.- 6.000 kr. Der vil formentlig være tale om en forrentning på mindst 7 %, og derfor kan der forventes en stor interesse for at tegne andele i en Køge-mølle. I givet fald skal der dannes et vindmøllelav.
Den videre proces
Teknik- og Miljødirektør Torben Nøhr fortæller om den videre proces:
- Etablering af de fire vindmøller er på nuværende tidspunkt kun på et foreløbigt idé- og skitsestadie, og der er mange beregninger, analyser og detaljer, vi skal have belyst nærmere, inden vi kan lægge et egentligt forslag frem til en offentlig debat. Vi forventer, at vindmølleprojektet kan lægges ud til en offentlig høring i sensommeren 2012, og at Køge Byråd herefter kan tage en endelig beslutning i sidste del af 2012. Herefter skal vi have projektet i udbud, og de fire møller skal opføres. Bliver projektet en realitet, skal vi helt frem til begyndelsen af 2014, før vi kan se de fire møller snurre og producerer CO2-venlig strøm.
Køgekommune vil nedsætte sit CO2-udslip med 20% i 2020.