Tvis indgår spædevands-aftale med seks varmeselskaber
Skærbækværket afbrænder træflis, som består af 45 pct. vand. Det svarer cirka til 200.000 kubikmeter vand om året, som fordamper og ville blive ledt ud ad skorstenen og gå til spilde, hvis varmen i dampen ikke blev udnyttet.
Udover varmen fra selve afbrændingen, så udnyttes varmen også fra dampen ved at røggaskondensere, hvilket nedkøler dampen og efterlader store mængder vand, røggaskondensat, som kan bruges til spædevand.
- Røggaskondensatet er 30 grader varmt og er hensigtsmæssigt at udnytte til spædevand af mange årsager. Også da alternativet er råvand fra vandværket, som er 8 grader varmt og skal varmes op til temperaturen i TVIS-systemet. Så det er i sig selv en lille energigevinst ved at benytte varmen fra røggaskondensering, som svarer til det årlige varmeforbrug i 10-20 husstande, siger Mads Kallestrup, projektleder ved Tvis i en meddelelse på selskabets hjemmeside.
Besparelse på 350 husstandes årlige vandforbrug
I samarbejde med Ørsted udnytter Tvis røggaskondensatet fra Skærbækværket til spædevand. Der er tale om så store mængder røggaskondensat, at der også er nok, til at fjernvarmeselskaberne kan drage nytte af det i deres rørsystemer.
Derfor har Tvis lavet aftaler med alle de seks tilkoblede fjernvarmeselskaber om, at de modtager spædevand fra Tvis og dermed også Skærbækværket. Det drejer sig om selskaberne Trefor Varme, Gauerslund Fjernvarme, Mølholm Varmeværk, Vejle Fjernvarme, Fredericia Fjernvarme og Middelfart Fjernvarme.
Fjernvarmeselskabernes forbrug af spædevand ligger på 30-35.000 kubikmeter vand om året, og det svarer til det årlige vandforbrug i omtrent 350 husstande. TVIS leverer fremover alt spædevandet til fjernvarmeselskaberne, hvor Skærbækværkets røggaskondensering udgør størstedelen.
- De seks fjernvarmeselskaber i Tvis-området kan spare udgifter og behandling af råvand til spædevand, som de ellers skulle købe ved vandværket, ved at købe det hos Tvis. Når spædevandet købes direkte fra Tvis får varmeselskaberne en besparelse på vandforbruget, elforbruget og vedligeholdelse, da deres vandbehandlingsanlæg ikke skal producere, men i stedet stå standby. Spædevandet fra Tvis vil være både afsaltet og afiltet, så vi mindsker behovet for kemikalieforbrug, siger Mads Kallestrup.
Ombygning af stationer
Den nye aftale kræver, at 23 stationer i Tvis-området skal have lavet en mindre ombygning, så spædevandet kan komme over i distributionssystemet.
- Projektet er omkostningsneutral for Tvis, men en økonomisk fordel for fjernvarmen i Trekantområdet, siger Mads Kallestrup.
Ombygningerne på de 23 stationerne forventes at være gennemført til oktober.
- Men én er gennemført på nuværende tidspunkt og testet og virker, så det forventer vi nødvendigvis også med de efterfølgende 22 installationer, oplyser TVIS.