23948sdkhjf

Vestforbrænding omdanner 15.000 ton flyveaske til metal og vejsalt

Stena Recycling og Vestforbrænding har indgået et samarbejde om at etablere et forsøgsanlæg, der kan rense metaller ud af flyveaske.

Anlægget opføres på Vestforbrændings kraftvarmeværk i Glostrup, hvor omkring 15.000 tons flyveaske, hvert år skal omdannes til genanvendelige metaller, vejsalt og renset aske.

Processen kaldes HaloSep og anlægget bygges med tilskud fra EU's LIFE-program.

Problem-knuser
Energigenvinding af affald med produktion af både fjernvarme og el er et klimavenligt alternativ til håndtering af affald, der ikke kan eller skal materialegenvindes.

I Vestforbrænding energigenvindes der hvert år over 570.000 ton affald, som forsyner omkring 180.000 danskere med fjernvarme og el.

En udfordring ved affaldsforbrænding er, at der opstår restprodukter, der er vanskelige at håndtere.

Stena Recyclings patenterede teknik HaloSep gør det muligt at løse flere problemer, som opstår ved affaldsforbrænding.

HaloSep neutraliserer i en integreret proces to problematiske restprodukter, alkalisk røggasaske og saltsyre. Restproduktet er behandlet og renset aske, en saltopløsning, der kan udledes i havet eller anvendes som vejsalt, samt metalkoncentrat, der kan genvindes i smelteværker.

Win-win-situation
HaloSep-demonstrationsanlægget opføres ved Vestforbrændings eksisterende anlæg i København og kan nærmest ikke andet end ende med at være en succes.

- Det bliver på mange måder en win-win-situation. Anlæggets forbrug af kemikalier til rensning reduceres, og den rensede aske overholder de gældende EU-udvaskningskrav for lokal deponering og er renset for tungmetaller som kadmium, bly og zink. Da der bliver mindre aske, reduceres transporten af aske til deponi, og transportvejen bliver også kortere, fortæller Per Wulff, Energichef hos Vestforbrænding.

Ikke etableret endnu
Anlægget er ikke opført endnu.

- Installationer har været i udbud og vi forventer, at de første elementer fra leverandører kommer på plads i løbet af 2020. Derefter foretages samling og afprøvninger af anlægget over en længere periode. Det er et meget omfattende arbejde, der ligger forud for anlæggets etablering, fortæller kommunikationschef hos Vestforbrænding Per-Henrik Goosmann.

Projektet kører frem til 2021, men parterne forventer at kunne præsentere konkrete resultater allerede i 2020.

- Det er også vores ambition at finde anvendelse for den behandlede aske, f.eks. i byggematerialer. Så vil vi kunne fjerne asken helt fra deponi, siger Ulf Arnesson, adm. direktør hos Stena Recycling i Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141