Eksperter sår tvivl om prisen på Anholt Havmøllepark
Regningen for Anholt Havmøllepark bliver på 10 mia. kroner. Det mener eksperter er alt for højt sat.
En pris, der er 3 mia. kr. for høj, anslår eksperter. Det skriver EpN.
Det er blandt andet hastværk med at få vedtaget den højtprofilerede havmøllepark, der sidste år fik klima- og energiminister Lykke Friis sammen med et næsten enigt folketing til at takke ja til Dong Energys tilbud på 10 mia. kr. for opførelsen.
- Jeg kan ikke tro, at investeringen kommer op på 10 mia. kr. Mit bedste bud er, at parken vil koste Dong i omegnen af 7 mia. kr., siger Hans-Henrik Lindboe, partner i rådgivningsfirmaet EA Energianalyse.
Hans vurdering baseres på kontrakter om byggeriet, Dongs pris på havmøller og erfaringerne fra rapporten Vindmøllers Økonomi (en offentligt støttet rapport udarbejdet af EA Energianalyse sammen med bl.a. Energi og Miljødata, Risø og Vindmølleindustrien).
Budgettallene efterprøves & fastholdes
Tvivlen om tilbuddet fra Dong har fået klima- og energiministeren og en række partier til at gå tilbuddet efter i sømmene. Til det hyrede man revisonsfirmaet Ernest & Young, der endte med at blåstemple Dongs tilbud, blandt andet ved at fastsætte prisen på havmøllefundamenterne til 2,5 mia. kr. Senere har Dong indgået en kontrakt med MT Højgaard om fundamenterne. Her lyder prisen: 1,3 mia. kr.
Dong Energy fastholder prisen på 10 mia. kr., mens Ernest & Young udtrykker overraskelse over de lave byggepriser, man afviser at kunne have handlet anderledes.
3 mia. kr. i forskel
For de danske virksomheder og private elkunder bliver der en mærkbar forskel i prisen om byggeprisen bliver på 10 mia. kr. eller 7 mia. kr.
Ved en byggepris på 10 mia. kr. sikres Dong en historisk høj afregningspris på 1,05 kr. for hver kilowatt-time vindstrøm frem til 2026. Det betyder ligeledes, at Dong kan sende en regning ud til forbrugerne på 14 mia. kr.
Med en byggepris på 7 mia. kr. sænkes afregningsprisen til 0,65 kr. Og regningen til forbrugerne bliver på 6 mia. kr.