23948sdkhjf

Ny forskning: Magnesium skal gøre batterier mindre og sikrere

Med et nyt forskningsprojekt håber professor Torben R. Jensen fra Aarhus Universitet på at kunne udvikle batterier, der ikke alene bliver mere sikre, men også kan lagre dobbelt så meget energi på mindre plads end de kendte lithiumbatterier.

Dermed kan projektet ‘Solid-State Magnesium Batteries’ også få stor betydning for den grønne omstilling, hvis den nye type batterier kan skaleres op og benyttes til energilagring af grøn strøm.

- Jeg håber, vi i projektet her kan lykkes med at fremstille nogle små batterier, som er sikrere og mere effektive, og som så siden hen kan skaleres op, så vi kan lagre større mængder energi, siger Torben R. Jensen.

I samarbejde med forskerkolleger fra Aarhus Universitet og Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology i Schweiz, skal han udvikle magnesiumbatterier, hvor metallet magnesium erstatter det mere sjældne og dyrere metal lithium i genopladelige batterier.

Et batteri fungerer ved, at metalioner vandrer den ene vej, når batteriet oplades og den anden vej, når det aflades. Når det aflades, afgiver magnesiumatomer elektroner ved batteriets ene elektrode, og det er den strøm, der kommer ud af batteriet.

I et tidligere projekt har forskergruppen fra Aarhus Universitet opdaget et nyt fast stof, som har den bedst kendte evne til at lede magnesium-ioner. I de lithiumbatterier, man bruger i dag, har man ofte en flydende organisk ion-leder i midten af batteriet, som også er brandfarlig.

Forskningen kan bane vejen for helt nye typer af batterier med højere energitæthed, end vi kender til i dag, og som samtidig er mere sikre, da alle dele i batteriet er faste stoffer.

- Noget andet godt ved magnesium er, at hvert magnesiumatom kan afgive og optage to elektroner, mens lithium-ioner kun kan modtage og afgive en. Vi kan altså lagre mere energi med magnesium-batterier, fortæller Torben R. Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094