Varme til Ørum fra engene i Nørreådalen
Et nyudviklet system til produktion af bioenergi af grøn biomasse testes i disse dage af BioM. Målet er at skabe et grønt alternativ til naturgas.
Et nyudviklet system til produktion af bioenergi baseret på grøn biomasse skaber enmlig en hel unik mulighed for at anvende græsset på engarealerne i Nørreådalen som lokal forsyningskilde til varmeproduktion, og dermed forsyne borgerne i Ørum med Co2-neutral varme.
Forsøgene udføres i tæt samarbejde mellem LMO, GTS-instituttet AgroTech, Aarhus Universitet, Foulum og lokale lodsejere.
En kombination af biogas og økologisk gødning
Produktion af biogas og økologisk gødning kombineres i projektet, hvor restproduktet fra biogas-produktionen bruges som gødning.
- Vi ved fra vores tætte samarbejde med de lokale økologiske landmænd, at økologisk gødning efterspørges, siger Thomas Vang Jørgensen, økologichef fra LMO, og han fortsætter:
- I dag må de økologiske landbrug hente gødning fra de konventionelle landbrug for at få dækket det totale gødningsbehov og det er ikke hensigtsmæssigt, når målet er at være økologisk hele vejen igennem værdikæden.
Som ekstra gevinst sikres pleje af engarealerne og samtidig fjernes betydelige mængder næringsstoffer fra engene, og udvaskningen til vandmiljøet bliver derfor begrænset.
Biogasproduktion i Foulum
Biogasproduktionen foregår i biogasanlægget ved forskningscenter Foulum, der onsdag d. 24. august er mødested for et arrangement med mulighed for at se demonstration af maskiner til høst og bjærgning af biomasse i våde engarealer.
På dagen præsenteres desuden de muligheder biomassse til biogas åbner for, bl.a. at lave klimavenlig energi baseret på lokale energikilder.
Der er indlæg ved Kristian Pihl Lorenzen medlem af folketingets energipolitiske udvalg (V) og Seniorforsker Charlotte Kjærgaard Aarhus Universitet.