Udenlandsk interesse for dansk fjernvarme og energiplanlægning
For 2. år i træk afholdte Fjernvarmens Udviklingscenter og Ingeniørhøjskolen sommerskole om fjernvarme. Fælles for sommerskole-eleverne er interessen for den danske fjernvarmeinfrastrukturs effektivitet.
- Kinesiske fjernvarmeanlæg er meget billige, men har en meget lav energieffektivitet. Danske fjernvarmeanlæg er meget dyre, men har til gengæld en meget høj effektivitet, siger Bo Yu, der de sidste 4 år har arbejdet med fjernvarme for Grundfos i Kina, hvor Green Tech er et modeord.
Bo Yu betragter mange kinesiske byområder som oplagte fjernvarmedistrikter, da befolknings-tætheden er langt højere end i danske byer med tilsvarende størrelse. Han er kommet til Danmark for at lære at designe bedre fjernvarmesystemer til det kinesiske marked, hvor fjernvarmen er begrænset til de største byer.
- I mindre byer - dvs. byer på størrelse med Århus - er der stadig decentrale varmeløsninger, hvor 10 bygninger deles om en fælles kedel. Bo Yu betragter disse byområder som oplagte fjernvarmedistrikter, da befolkningstætheden er langt højere end i danske byer med tilsvarende størrelse.
Bliver klogere end sine professorer
Og det er ikke kun i Kina, at der er uudnyttet eksportpotentiale for dansk fjernvarmeteknologi. Deltagere fra Belgien, Spanien, Italien og Nigeria fortæller alle sammen om det manglende indblik i fjernvarmeteknologien i deres hjemlande.
- Efter denne sommerskole ved jeg sandsynligvis mere om fjernvarme end nogen af mine professorer, siger Luca Bonfiglioli, der læser til energiingeniør ved Universitetet i Bologna.
Kun 5 byer i Italien har fjernvarme og teknologien er stort set ukendt. Det er på trods af, at mange flere byer vil have gavn af potentialet i både fjernvarme og fjernkølingsteknologien.
- Det giver meget CO2 udslip og har en utrolig negativ miljøpåvirkning, når hver eneste husstand har sit eget airconditionanlæg, siger Luca, der overvejer at komme til Danmark igen for at skrive speciale om fjernvarme og fjernkøling.
Men…
…selvom Danmark har et forspring indenfor fjernvarmeteknologi er det ikke nok. Det er ikke nok, at vi i Danmark har forstået, at vi kan afhjælpe rigtig mange miljøproblemer med fjernvarme – samtidig med at vi laver billige og nemme løsninger. Der skal også være overbeviste købere.
Og i udlandet ses fjernvarme ikke som ”den nemme løsning” på samme måde som hos de danske varmeforbrugere og politikere. De udenlandske kursusdeltagere ser mange udfordringer i at overbevise befolkninger og lokale beslutningstagere om fjernvarmens fordele.
Spørgsmål som ”hvem skal betale for implementering af infrastrukturen?”, ”hvordan laver vi økonomiske beregninger for vores hjemland?”, ”hvordan skal vi praktisk håndtere at lægge så mange rør ned under vores gader og ind i vores huse?” og ”hvilken organisatorisk løsningsmodel passer til vores kultur?” lå deltagerne stærkt på sinde.
Det er håbet, at en grundlæggende uddannelse i dansk fjernvarmeteknologi kan ruste deltagerne på kurset til at imødegå disse problemstillinger og derved bane vejen for et marked for dansk fjernvarmeteknologi i udlandet.