23948sdkhjf

Danmark har færrest strømafbrud i Europa

Kun omkring 22 minutter måtte danskerne i gennemsnit undvære strøm i 2018, viser ny opgørelse fra Dansk Energi.

I modsætning til i mange andre lande kan danskerne næste altid være sikre på, at der er el i kontakten. Til sammenligning var svenskerne og nordmændene uden strøm i halvanden time og over to timer.

Forsyningssikkerheden i Danmark har i en årrække ligget over 99,99 procent og være blandt Europas bedste. I en rapport fra sammenslutningen af europæiske energiregulatorer fra sidste år placerer Danmark sig solidt på førstepladsen, når man lægger afbrudsminutterne i hvert af de 28 EU-lande sammen for de seneste fem år.

– Tallene slår fast, at de danske elnetselskaber er blandt de bedste i verden til at sørge for en høj forsyningssikkerhed – samtidig med at prisen er lav og andelen af vedvarende energi i strømmen vokser. Det er unikt, og noget vi skal værne om, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi i en nyhed på selskabets hjemmeside.

Fremtidens forsyningssikkerhed udfordret
En grøn og elektrisk fremtid med flere elbiler, varmepumper og solceller betyder, at elnettet i 2030 skal transportere i omegnen af 40 procent mere energi end i dag. Det stiller nye krav til elnettet og udfordrer forsyningssikkerheden.

En analyse fra Dansk Energi viser, at elnetselskaberne skal investere 29 mia. kr. frem mod 2030 alene for at sikre, at elnettet kan levere samme behov som i dag med samme leveringssikkerhed. Det er før, der er taget hensyn til elektrificering af transport, varme og industri. Beløbet stiger yderligere med mellem 3 og 19 mia. kr. for at kunne rumme én million elektriske biler i 2030, alt efter hvor intelligent elforbruget bliver. Konkret skal elnetselskaberne grave 16.000 kilometer elkabler op og udskifte dem.

- Elnetselskaberne er klar til at løse den grønne udfordring, som ikke er uoverskuelig. Men det forudsætter, at politikerne udstikker en langsigtet kurs for, hvilket behov selskaberne skal bygge elnettet til at servicere, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi:

- Det kræver, at vi få overblik over indholdet af regeringens klimaplan, og at vi får tilladelse til på forhånd at planlægge og investere for at kunne servicere det elforbrug, der kommer af den grønne omstilling. Vi skal have have ændret reguleringen, så den giver elnetselskaberne mulighed for at investere i nettet i tide, så det er parat til at levere el til de mange nye forbrugere af el, der er på vej.

Smart elforbrug
Mængden af gravearbejde og størrelsen på investeringerne afhænger, om man kan få danskerne til at flytte elforbruget til de tidspunkter, hvor der er plads i elnettet.

Allerede nu er elnetselskaberne i gang med at udrulle fjernaflæste elmålere, så danskerne kan bruge strømmen, når den er billig, bæredygtig og i rigelige mængder. I alt har to millioner danskere nu mulighed for det. Samtidig er elnetselskaberne i fuld gang med at indføre tidsdifferentierede tariffer, som gør det billigere for danskerne at bruge strøm udenfor perioderne med spidsbelastning.

- Et smartere forbrug kan løse noget af den grønne udfordring med elnettet, men vi undgår ikke at udskifte nogle kabler og forstærke andre dele af nettet. Kommer vi først bagud med de tunge og tidskrævende investeringer i el-infrastruktur, spænder vi ben for os selv i den grønne omstilling, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen (5)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109