23948sdkhjf

Forsyning Helsingørs driftcenter vinder international pris

Forsyning Helsingørs nye driftscenter på Energivej har allerede fået mange roser og kommentarer for sit markante ydre med rustrøde facader og tydelig geometrisk kubeform.

Om Architizer A+ Award

Architizer A+ Award har nominerede projekter fra over 100 lande og modtager over 400.000 afgivne stemmer.

Prisen er populær hos de store danske tegnestuer, hvor blandt andre Bjarke Ingels og BIG tidligere har været at finde blandt vinderne.

Architizer A+ Award støttes blandt andre af mediehuset The Wall Street Journal og AIA, the American Institute of Architects.

Kilde: Forsyning Helsingør

Men sommeren over høstede bygningen endnu mere hæder, da tegnestuen bag – arkitekterne Christensen & Co – vandt den populære internationale arkitekturpris Architizer A+ Award for byggeriet i kategorien offentlige bygninger.

Driftscenteret løb med både juryens pris og den særlige publikumspris.

Det oplyser Forsyning Helsingør i en pressemeddelelse.

- Vi er selvfølgelig stolte over, at vores nye driftscenter kan vinde så stor en international arkitekturpris – og at både eksperterne i juryen og borgere over hele verden har stemt på vores bygning. Det er med til at sætte os og hele Helsingør på arkitekturens verdenskort, fortæller Per Tærsbøl, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Hus med bæredygtig profil
Hos Forsyning Helsingør har plan- og projektchef Claus Bo Frederiksen fulgt byggeriet tæt under hele processen – fra de første skitsetegninger til afleveringsforretningen.

- Der har fra start været en tydelig visuel idé med projektet, der både spiller sammen med de andre geometriske former på vores værker her på Energivej – og som giver et råt og teknisk udtryk – der passer til hverdagen i forsyningsbranchen. Samtidig har vi ønsket at give byggeriet en klar bæredygtig profil. Både som lavenergibygning – men også brugt i arkitekturen fx i form af de vedligeholdelsesfrie rustrøde facadeplader, brugen af dagslys som delvis varmekilde og genbrug af bygninger fra det gamle
biogasanlæg, siger Claus Bo Frederiksen.

Det er byggeselskabet BAM, der har stået for opførelsen af driftscenteret, som stod klar til brug i december 2018.

Teknik giver arkitektoniske muligheder
Det er ikke første gang, at Forsyning Helsingørs bygninger og anlæg bliver fremhævet som gode arkitektoniske eksempler. Helsingør Renseanlæg bliver ofte omtalt som Danmarks smukkeste, og værket modtog sidste år hædrende omtalte i en bog om vellykket dansk betonarkitektur.

Når Forsyning Helsingør bygger nyt, tænker virksomheden da også meget over, hvordan nye anlæg fremtræder i sammenhæng med omgivelserne, og hvilke arktektoniske muligheder teknikken giver.

- I forhold til det nye driftscenter, har det allervigtigste for mig været, at det blev godt modtaget af medarbejderne, der for første gang blev samlet under ét tag. Og det er heldigvis tilfældet. Men vores byggerier og produktionsanlæg er synlige i bybilledet, og sammen med teknikken giver det nogle arkitektoniske muligheder, som er spændende at udnytte – uden at det behøver at fordyre projekterne, siger adm. direktør Jacob Brønnum og tilføjer:

- Men det skal være på teknikkens præmisser. Vi presser ikke teknikken ind i arkitekturen. I stedet bruger vi kunst og arkitektur til at ramme vores værker ind og åbne op for omverden.

Han henviser til virksomhedens to aktuelle byggerier, fornyelsen af Helsingør Kraftvarmeværk og byggeriet af et nyt vandværk i Snekkersten som gode eksempler på de arkitektoniske muligheder, der ligger i produktionsanlæg. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078