23948sdkhjf

Saltlagring: I Kina vægtes grøn omstilling højere end prisen

I Kina kører adskillige saltanlæg, som lagrer og producerer energi til glæde for den kinesiske befolkning, allerede.

Det være sig tidligere kulfyrede værker, der er bygget om, og nu i stedet baseres på saltteknologien. Eller blot helt nye anlæg bygget op fra bunden.

Teknologien, som Aalborg CSP har kastet sig over, må derfor betegnes som velafprøvet og vist sig som opportun. Det er nemlig ikke den tekniske del af anlægget, der volder hovedbrud – men velvillighed til at betale for den grønne omstilling.

- Prisen for at starte fra scratch er høj, men ved at etablere et saltlager i forbindelse med et eksisterende anlæg, så forbedres rentabiliteten, siger Peter Badstue Jensen, der er divisionsdirektør i Aalborg CSP.

Han ser en oplagt mulighed i omlægning af de tre kulfyrede værker, der er tilbage i Danmark – henholdsvis Aalborg, Esbjerg og Odense.

Vil være markedsledende
Men lysten til den grønne omstilling i Danmark er omvendt proportionel med prisen.

- I Kina er fokus på prisen langt mindre. Dels er deres behov for grøn omstilling i de store byer mere efterspurgt, men i Kina gør man det også, fordi fokus er på, at de vil være markedsledende indenfor de teknologier, som den grønne omstilling fordrer. I Danmark er det omvendt. Vi vil være grønne, men det må ikke koste mere end fossile løsninger. Vi er ikke villige til at betale ekstra, siger Peter Badstue Jensen, der vil kæmpe for, at saltteknologien finder sit fodfæste i Danmark og Europa.

Der er nemlig kæmpe potentiale i omlægning af de gamle kulfyrede kraftværker.

- Hvis fokus øges på retrofit af gamle kraftværker i Danmark, så vil vi dels kunne fremrykke den grønne omstilling og dels skabe et nyt væksteventyr à la Vestas. For behovet – alene i Europa – er enormt, siger han.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079