23948sdkhjf

Nyt projekt: Ny metode til fremstilling af farvede solceller

I et nyt forskningsprojekt, støttet af EUDP, tester og forfiner DTU, Teknologisk Institut og flere virksomheder en ny type farvede solcellemoduler. 

Det skriver DTU på sin hjemmeside.

- En af de ting, som vi er med til at undersøge i projektet, er, hvordan man kan farve solcelle-modulerne, uden at det går ud over ydeevnen. Energiforbruget i bygninger udgør næsten 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark, og derfor spiller integrering af solceller i bygningsmaterialer en stadig vigtigere rolle i målet om at blive uafhængige af fossile brændsler i 2050, siger Peter Poulsen fra DTU Fotonik, som er leder af forskningsdelen i det nye projekt.

Ny metode til farvning
Indtil i dag har udfordringen for alverdens forskere og udviklere været at farvning af solceller nedsætter solcellernes ydeevne. 

- Nu har Dansk Solenergi imidlertid udviklet en metode til fremstilling af farvede solcelle-moduler. Den går ud på, at man indbygger solcellerne bag en særlig gennemsigtig folie, som skjuler solcellerne samtidig med, at den i meget lille grad påvirker solcellernes ydeevne. Folien har den fordel, at den kan farves den ønskede farve. Og det er den metode, som vi nu forskningsmæssigt hjælper med at forfine, siger det fra Peter Poulsen.

Når projektet er færdigt, skulle det gerne resultere i en ny slags solcellemoduler, der kan tilpasses de fleste bygningers og kunders forskellige behov. For at sikre at løsningerne bliver æstetiske, involverer projektet også arkitekter.

Løsningerne i projektet testes på DTUs nye solcellelaboratorium.

Deltagere i projektet

Teknologisk Institut, der har ekspertise inden for byggematerialer samt solcelle-systemer.

ROCKWOOL producerer stenuldsbaserede produkter og samarbejder med Dansk Solenergi om at udvikle et solcelle-tagprodukt.

Dansk Solenergi er ophav til det nye moduldesign og driver en af de få danske produktionsfaciliteter for solcelle-moduler.

Solartag har erfaring med solmoduler til tag og monteringssystemer og udfører praktisk evaluering af systemet og bygger demosystemerne.

Tegnestuen Effekt overvåger produktudviklingen ud fra et æstetisk perspektiv.

SolarCityDenmark bidrager til at formidle resultaterne.

Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) – en offentlig tilskudsordning, som støtter ny teknologi på energiområdet.

Kilde: DTU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094