23948sdkhjf

Holland-Danmark: 700 MW strøm tur/retur

Strøm fra danske vindmøller og solceller kan fra midnat søndag transporteres og sælges til Holland. Samtidig kan vi i Danmark hente strøm i Holland skulle der blive behov for det.

Her åbnes der for CobraCable mellem Endrup ved Esbjerg og Eemshaven i Holland, og strøm, der kan forsyne ca. 700.000 husstande, kan flyde frem og tilbage, skriver Energinet i en pressemeddelelse.

- Cobra-kablet er en vigtig brik i den grønne omstilling af ikke bare det danske, men det europæiske elsystem. Vi får i fremtiden langt mere vedvarende energi, som vi med stor fordel kan handle over grænserne, alt efter hvor meget det blæser. Det gavner ikke bare investeringerne i grøn energi, fordi det er muligt at sælge strømmen i de timer, hvor vi producerer mere, end vi selv kan bruge. Det gavner også forsyningen og sikkerheden for, at der er strøm i stikkontakterne, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør i Energinet.

Energinet har sammen med hollandske TenneT bygget kabelforbindelsen på 700 MW.

Første land i 43 år
Det er 43 år siden, at det danske elsystem sidst blev koblet til et andet land.

Danmark har i forvejen elforbindelser til Norge, Sverige og Tyskland, og flere af dem er de seneste årtier blevet udbygget og forstærket. Handel med el over grænser i Norden og Europa er akkurat som elbiler, varmepumper i fjernvarmesektoren og andet nyt, dansk elforbrug vigtigt for den grønne omstilling.

Derfor har Europa-Kommissionen også støttet Cobra-projektet finansielt gennem det europæiske genopretningsprogram for energiområdet (EEPR), ligesom projektet er blåstemplet af Kommissionen som et ”Project of Common Interest” (PCI).

Forberedt til fremtiden
CobraCable er designet til fremtiden.

Ny teknologi gør, at fremtidige havmølleparker i Nordsøen kan kobles direkte på kablet og indgå i et havbaseret elnet på tværs af de omkringliggende lande.

Netop Nordsøen og havvind forventes at spille en afgørende rolle for fremtidens forsyning.

I alt kan udlandsforbindelser mellem Danmark og vores nabolande nu transportere en mængde strøm, der cirka svarer til det totale danske elforbrug. 

Fakta

Kablet har fået navnet efter forkortelsen COpenhagen, BRuxelles, Amsterdam.

Kablet er et 325 km langt undersøisk jævnstrømskabel mellem Holland og Danmark.

24 km kabel er langt på land.

Kablerne tilsluttes to omformerstationer, der bliver placeret i Endrup øst for Esbjerg og Eemshaven ved den hollandske nordkyst.

Kablerne leveres af Prysmian, som også installerer søkablerne. De to omformeranlæg (konvertere) leveres af Siemens.

COBRAcable konverterne baseres på ensretterteknologi kaldet Voltage Source Conver-ter (VSC), der giver mulighed for tilslutning af nye havmølleparker til kablet og understøtter forsyningssikkerheden.

Kablet er på 700 MW og kan dermed forsyne, hvad der svarer til ca. 700.000 husstande med strøm.

Kilde: Energinet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099