23948sdkhjf

Nepcon: Estland fælder ikke skove til dansk biomasse

I det seneste døgn er i der i de danske medier gentagende gange blevet fortalt hvordan skovområder i Estland fældes for at levere træ til Danmark, hvor træet bruges som biomasse til energiproduktion.

Det reagerer den internationale non-profit organisation Nepcon, der har mere end 17 ansatte i Estland, nu på. Organisationen har arbejdet med naturbeskyttelse og skovbrug i Estland i mere end 20 år og har i de seneste år arbejdet på at sikre, at den stigende produktion af biomasse sker i henhold til de internationale standarder fastsat af Sustainable Biomass Program.

Derfor ærgrer det også, når medierne udlægger det som om man i Estland fælder skov alene til produktion af biomasse.

- Når TV2 siger, at 'skovområder fældes for at levere træ til den danske energisektor' er det, efter vores erfaring, ikke korrekt. Vi har ikke kendskab til skovområder i Estland der fældes med det primære formål at producere træ til afbrænding i Danmark, og TV2’s udtalelse må derfor være baseret på en misforståelse, der ikke afspejler den almindelige skovdriftspraksis, siger Peter Feilberg fra Nepcon.

Mindste dimensioner og restprodukter
Ligesom i Danmark fældes skovområder i Estland for at producere tømmer til en lang række produkter såsom konstruktionstræ, finer, møbler og møbelkomponenter, døre, vinduer, papir osv.

En skovejer vil normalt altid forsøge at afsætte træ til disse formål, ganske enkelt fordi det giver skovejeren et bedre afkast, end når træet afsættes til biomasse. Når træer fældes, vil de forskellige dele af træerne kunne bruges til forskellige produkter, alt efter kvalitet og dimension.

- De mindste dimensioner, og dårligste kvaliteter, grene, trætoppe osv. bruges til biomasse, og biomassen er altså et restprodukt af det, der ikke kan sælges til mere værdifulde formål. En skovejer vil altid forsøge at sælge træ til højeste pris og markedet vil regulere, hvad der går til biomasse og hvad der går til andre formål, forklarer Peter Feilberg.

Kun 8 pct. fra træstammer
Nepcon arbejder med ti biomasseproducenter i Estland som tilsammen producerede omkring 1 million ton træpiller i 2018.

- Vi indsamler information om hvilke typer materiale der bliver brugt til fremstilling af træpiller. Ifølge disse tal er det kun cirka 8 pct. af træet til træpilleproduktionen, der kommer fra træstammer. Disse træstammer vil typisk være af så dårlig kvalitet, at de ikke har en alternativ anvendelse. I Danmark har denne type træ ofte været brugt til brænde. En stor del af træet kommer fra tyndinger, hvor kun en mindre del af træerne i yngre og mellemaldrende bevoksninger fældes. Formålet med tyndingerne er blandt andet, at de resterende træer kan producere høj-kvalitetstræ til konstruktion, møbler osv. Træ fra af høj kvalitet og dimension fra tyndingerne, afsættes normalt til industriel produktion, forklarer Peter Feilberg.

Det mest interessante ved analysen er i følge Peter Feilberg at cirka 46 pct. af træet, der bruges til træpilleproduktion, er restprodukter fra savværker og andre træindustrier, altså savsmuld og savspåner, som bliver til rest i forbindelse med produktion af konstruktionstræ, og træ til produktion af møbler, døre, vinduer osv.

- Det er vigtigt at dette faktum tages med i betragtning i den aktuelle diskussion, da det bekræfter, at energisektoren i meget stor udstrækning anvender resttræ til biomasse, hvilket spiller en væsentlig rolle for diskussionen om biomassens klimapåvirkning, siger Peter Feilberg.

Nedenstående tabel viser vores opgørelse af hvilke typer materiale, der bruges til biomasseproduktion i Estland:

Fra skov 54%
Tyndinger i unge og mellemaldrende bevoksninger 43%
Træstammer/kævler 8%
Grene 3%
Fra Savværker 32%
Savsmuld 17%
Andre restprodukter 15%
Andre træindustrier 14%
I alt 100%

Kommenter artiklen (4)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09