23948sdkhjf

Ny pyrolyseløsning skal stoppe spildevandsbøvl i ø-samfund

Med støtte fra EUPD undersøger dansk virksomhed en mulig løsning på affalds- og spildevandsproblemer for ø-samfund verden over.

Egentlig udsprang idéen af et samarbejde med det danske forsvar. Her stødte udstationerede soldater på en udfordring, når de ville bortskaffe deres affald i overensstemmelse med dansk miljølovgivning.

Det blev startskuddet til det projekt, rådgivningsvirksomheden Griffin People har valgt at kalde Gasification Biocombine.

Med støtte fra EUPD er virksomheden nu i gang med at undersøge, om teknologien kan komme verdens ø-samfund til gode, og til det formål har Griffin People allieret sig med Samsø Kommune samt øens energiakademi.

- Samsø er et oplagt sted, for man arbejder meget seriøst med den grønne omstilling, og selvom der kun bor 3.500 mennesker, er det netop meningen, at den her teknologi skal kunne anvendes i små samfund, fortæller Anton Villadsen, partner i Griffin People.

Containerbaseret plug and play
For små og afsondrede samfund som øer eller afsidesliggende byer kan det, lidt som for udstationerede soldater, være en udfordring at håndtere og bortskaffe affald og spildevand.

Det er den udfordring, Griffin Peo­ple forsøger at løse med et modulopbygget, containerbaseret plug and play-anlæg, der kan forbehandle og mikse kombinationer af spildevand, husholdningsaffald og andre biomasser til én biomasse, som via pyrolyse og forgasning kan blive til biokul eller bidrage til opvarmningen af huse.

- Pyrolyse og forgasning i sig selv er der jo ikke noget nyt i, det nye er at etablere et anlæg foran, der kan sortere og blande de forskellige typer af affald til en samlet biomasse, så vi kan bruge en større del af affaldet, end man hidtil har gjort, forklarer Anton Villadsen.

Ved pyrolysen omdannes biomassen til biokul, der binder CO2 og kan bruges som gødning i landbruget, og termisk energi, der kan bruges til varmeforsyning.

Ifølge Anton Villadsen gør det løsningen fleksibel og bredt anvendelig.

- På Samsø giver det god mening at se, om vi kan bidrage til fjernvarmenettet, men det afhænger i høj grad også af placeringen, hvad der er mest fornuftigt at trække ud af processen. På den måde skal teknologien kunne tilpasses omgivelserne, uddyber han.

Det betyder, at der vil være forskel på, hvordan containeranlæggene skal bygges op, men med den modulbaserede løsning vil Griffin People gøre det let at matche anlæggets opbygning med omgivelsernes behov og ressourcer.

Drømmen om et demoanlæg
Midlerne fra EUPD har finansieret projektets første fase, der slutter ved udgangen af september. Her har formålet været at analysere forholdene på øen med henblik på senere at opføre et demonstrationsanlæg, og ifølge Anton Villadsen tegner de foreløbige resultater godt.

- Det lader til, at der er affald nok at føde ind i et anlæg, så det kan køre kontinuerligt, men økonomien kender vi ikke helt endnu, fortæller han.

I projektets fase to håber Griffin People på at kunne installere et demonstrationsanlæg på Samsø, og det vil være et stort skridt for virksomheden. Der en nemlig den lille hage ved det modulbaserede containeranlæg, at det ikke er prøvet af med en blanding af et så bredt spektrum af affaldstyper endnu. Ja, indtil videre findes det faktisk kun på papiret.

- Vi har udviklet produktkonceptet på papiret sammen med forsvaret, men det er ikke testet, så det er det, vi gerne vil have gjort. Vi prøvede at sælge det til forsvaret, og interessen er der, men det er svært, når vi ikke har nogle driftsresultater, vi kan vise frem, fortæller Anton Villadsen.

Leder efter legekammerater
Derfor er Griffin People nu begyndt at se sig om efter finansiering til anden projektfase, som man håber på at kunne skyde i gang til foråret. Går alt efter planen, står et demonstrationsanlæg færdigt ved udgangen af 2020.

Men det er ikke kun penge, virksomheden har brug for.

- Vi er for alvor på udkig efter nogle teknologipartnere. Det er ikke meningen, vi selv skal producere det her, så lige nu er vi i tæt dialog med en række samarbejdspartnere, der har styr på teknologien inden for områder som optørring, spildevandsrensning og en masse andet, lyder håbet fra Anton Villadsen.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078