Tyra gasser ned: Sidste prop sættes i
Danmarks største olie- og gasfelt bestående af Tyra Øst og Tyra Vest lukkes i dag ned i tre år.
At boreplatformene har hevet olie og gas op af undergrunden siden 1980’erne har sat sine spor, hvorfor en make-over er tiltrængt.
Det oplyser Børsen.
Det er ejeren franske Total, der skal i gang med den omfattende opgave med at genopbygge det synkende oliefelt for at sikre produktionen i yderligere 25 år.
Produktionen skal derfor lukkes helt ned, og det sker efter planen i dag. Her sættes den sidste prop i røret,
- Vi har været i gang med selve nedlukningen siden april, hvor vi løbende har sat to propper i hver eneste brønd på anlægget for at isolere dem. Samtidig har vi isoleret alle de ubemandede satellitter rundt om platformen og sikret rørledningerne, så vi kan efterlade dem i den periode, Tyra er lukket ned, siger vice president i Total, Morten Hesselager Pedersen, der står i spidsen for Tyra-genopbygningen.
Hele genopbygningen foregår ved at et kranskib løfter de enkelte platforme op fra de ben, de står på og fragter dem ind på land, hvor de skilles af og bortskaffes.
En del af de eksisterende ben får lov at stå. Benene forlænges dog 13 meter, så platformene kommer til at svære mindst 28 meter over havets overflade. Produktionsledninger og rørbrønde genbruges.
Samtidig med arbejdet i Nordsøen er en ny beboelsesrig, en ny procesplatform og nye ben til de moduler ved at blive produceret i Sydeuropa og Indonesien.
I alt skal der flyttes 100.000 tons stål over de næste tre år. Der skal fjernes 50.000 ton og installeres 50.000 ton.
Tyras make-over kommer til at koste 21 milliarder kroner.