23948sdkhjf

Demoprojekt med røde solceller ved vejs ende i Nordvest

Københavns Kommune har i samarbejde med Realdania færdiggjort det første demonstrationsprojekt med røde solceller på taget af en boligforening i byens Nordvest-kvarter.

Endelig kunne man nærmest fristes til at sige.

Det er nemlig fire år siden, at Henning Larsen Architects og Gaia Solar vandt førstepræmie i Kuben Management og Solar City Denmarks konkurrence om, hvordan solceller kan integreres i røde tegltage.

Efterfølgende gik Gaia Solar konkurs. Der dukkede løbende ændringer i afregningsreglerne og vilkårene omkring solceller op, hvorfor projektet rent faktisk først er færdigt nu.

Noget af en udfordring
Formålet med konkurrencen og projektet har været at få solceller og røde tegltage til at spille arkitektonisk sammen, samtidig med at der kunne udvikles skalerbare løsninger til bygningsintegration af solceller på etageejendomme.

- Det er ikke altid lige let at skabe energivenlige løsninger på gamle, bevaringsværdige boliger og samtidig bevare den arkitektoniske byggestil. Det er en særlig udfordring at få solceller og røde tegltage til at spille arkitektonisk sammen, men det færdige demonstrationsprojekt er det første skridt på vejen og giver et bud på, hvordan det kan se ud, siger centerchef Henriette Hall-Andersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

CO2-udledningen ned
Et andet formål har selvsagt været at gøre de ældre ejendomme mere energibesparende, så der skal produceres mindre energi - og i sidste ende bringe København nærmere målet om at blive CO2-neutral i 2025.

Det er nu lykkedes i andelsboligforeningen A/B Landsdommergården i Nordvest, hvor solcelletaget leverer grøn el til både det fælles forbrug og forbruget i lejlighederne. 

I stedet for Gaia Solar er det selskabet Solar Lightning Aps, der har leveret de coatede polykrystallindske solceller i en farve, der passer til de røde danske tegltage.

Anlægget dækker et areal på 368 m2 inklusiv dummies og er på 52 kWp. Det består af 190 solcellepaneler á 254 Wp. Anlægget forventes at producere ca. 47.340 kWh på årsbasis, hvilket svarer til en fjerdedel af ejendommens elforbrug.

Boligforeningen sparer dermed klimaet for 29.154 kg CO2 pr. år, og på sigt kan elbiler også lades op med strøm fra solcellerne.

Fra 1950 til 2019
Kommunen har valgt Nordvest-kvarteret i København som et forsøgsområde for solceller, fordi mange af boligerne netop er udstyret med de røde tage, som dominerede byggestilen frem til 1950. Alt sammen arkitektoniske kvaliteter og udtryk, som skal bevares.

- Vi har nået det vi ville med projektet. Det er lykkedes at få udarbejdet et nyt integreret solcelletag til en klassisk etageejendom. Vores oprindelige mål var at støtte, at der blev afprøvet nye solcelleløsninger, som i højere grad tager hensyn til arkitektur og byggeskik i denne type af etagebyggeri, og det vil jeg mene, vi har fået et kvalificeret bud på i dette projekt, siger Lennie Clausen, programchef i Realdania.

Han håber, at demonstrationsprojektet i Nordvest kan inspirere andre boligforeninger til at gøre det samme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093