23948sdkhjf

Hedensted Fjernvarme - Nu med endnu mere overskudsvarme

Først Jakobsen Bakery i 2014. Siden er SuperBrugsen og virksomheden R2Agro stødt til listen over virksomheder, der leverer overskudsvarme til Hedensted Fjernvarme.

Nu har leverandør af gasser, teknologi og tjenesteydelser til industrien og sundhedsvæsenet.Air Liquide meldt sig ind i klubben.

Der er netop sat sat underskrift på en aftale med Hedensted Fjernvarme om levering af godt 27.000 MWh varme omåret. Det svarer til forbruget i cirka 1000 husstande.

Helt konkret betyder det, at Hedensted Fjernvarme kommer til at investere 33 millioner kroner i en 8 MW varmepumpe og et par transmissionsledninger.

Fra 49 til 95
I dag kommer 49 pct. af varmen fra Hedensted Fjernvarme fra sol, overskudsvarme og bæredygtige naturprodukter. Med aftalen med Air Liquide kan det tal øges og til næste år hedder det 95 pct.

Ambitionen er, at stort set alt varmen fra Hedensted Fjernvarme kommer fra neutrale energiformer om bare tre år.

- Når du tænder for varmen hjemme i stuen eller åbner for den varme hane, er det med god samvittighed. Du er nemlig ikke med til at producere ny varme, men får i stedet overskudsvarmen fra virksomheder i byen. Det er et vigtigt led i Hedensted Fjernvarmes plan om at blive 100 pct. CO2-neutrale i 2022, siger Torben Alex Nielsen, der er driftsleder hos Hedensted Fjernvarme.

Den grønne omstilling
Hos Jakobsen Bakery, som altså var den første virksomheden under overskudsvarme-fanen, er økonomidirektør Carsten Jacobsen stolt over at kunne bidrage til den grønne omstilling.

- Som virksomhed med en stor produktion bruger vi meget varme. Derfor er vi glade for, at vi kan dele vores overskudsvarme, så forbrugeren kan få glæde af den i stedet for, at vi bare sender den ud i naturen. Det er både med til at gøre noget godt for miljøet og samtidig sikre forbrugerne en lavere pris på varmeregningen. Det er et rigtig godt initiativ, siger han.

Behov for bedre muligheder for at udnytte varmen
Det er ikke kun i Hedensted at man har fået øjnene op for overskudsvarmen.

Med energiaftalen fra 2018 er der stort flertal for, at det skal være nemmere at udnytte overskudsvarmen fra landets virksomheder.

- Jeg tror, alle kan være enige om, at det ikke giver mening at 'fyre for gråspurvene' med overskudsvarme, hvis det kan bruges i fjernvarmen. Men det er selvfølgelig også vigtigt, at forbrugerne ikke skal betale overpris for overskudsvarmen, lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen og fortsætter:

- Vi mangler imidlertid at få de sidste dele af aftalen på plads her til efteråret, og det står højt på min dagsorden at få det håndteret sammen med skatteministeren. Vi skal have fundet den rette balance, som både tager hensyn til fjernvarmeforbrugerne og giver de virksomheder, der leverer overskudsvarmen, sunde incitamenter til at udnytte den varme, der ellers vil blive smidt væk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109