23948sdkhjf

Ørum dropper varmen fra Energinets transformatorstation

Egentligt ville Ørum Varmeværk have udnyttet overskudsvarmen fra Energinets transformatorstation ved Foulum, men de planer må nu skrinlægges.

I stedet har selskabet sig over plan B og en varmepumpe.

Mere kompliceret end ventet
Projektet som nu er kuldsejlet gik ud på at lade varmevekslere trække varmen fra Energinets kølevand. En simpel proces, som hverken Ørum Varmeværk eller Energinet vurderede ville give problemer.

Det var ABB, der er ansvarlig for Eneginets installationer ikke enig i, skriver Ørum Varmeværk i referatet fra seneste generalforsamling.

Tilslutningsomkostningen blev af ABB vurderet til 10 mio. kroner, hvilket bragte den samlede investering over 25 millioner kroner mod Ørum Varmeværks budget på 16 millioner kroner.

- Den store stigning i investeringssummen gjorde desværre projektet urentabel, vi så derfor ikke anden udvej end at stoppe projektet. Det var med stor beklagelse, da både vi, Energinet og Viborg kommune havde set frem til at kunne realisere dette miljømæssig og samfundsøkonomisk gode projekt, skriver formand Jan Hoberg Østergaard i referatet.

Plan B kørt i stilling
Ørum Varmeværk har heldigvis ikke kun haft fokus på overskudsvarmeprojektet. Bestyrelsen har været klog nok til at have en plan B i baghånden. Og det er altså den, der sættes i værk nu.

Plan B-projektet er knap så rentabelt som overskudsvarmeprojektet – men stadig ikke nogen dårlig løsning, skriver formanden.

I stedet for varmen fra kølevandet etableres en luft-til-vand varmepumpe ved solvarmeanlægget på Østergade i Ørum. Med placeringen ved solvarmeanlægget kan varmepumpen snildt kobles på den allerede etablerede transmissionsledning, som i forvejen sender varmen fra solvarmeanlægget ind til varmeværket. Der skal dog laves en tilbygning til den eksisterende bygning for at skabe plads til varmepumpen.

Den samlede investering i varmepumpeanlægget bliver på godt 14 mio. kr.

- Vi er allerede langt med luft til vand-projektet. Vi har fået anlægget specificeret og har modtaget tilbud fra mulige leverandører. Projektforslaget ligger i øjeblikket til godkendelse hos Viborg kommune, og vi regner med at få en godkendelse i oktober måned, skriver formanden.

Selvom selskabet stadig mangler kommunens godkendelse, så forventer Ørum Varmeværk at anlægget er i drift medio 2020 – hvilket er tids nok til at kunne modtage det bevilligede tilskud på 15 pct. af anlægssummen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104