Franskmænd tænder på Dall Energy og danske biomasseanlæg
I sommeren 2018 indgik biomasse-anlægseksperten Dall Energy en aftale med det franske fjernvarmeselskab Dalkia om levering af et biomasseanlæg til den franske by Rouen.
Det samarbejde når nu nye højder.
Dall Energy er kaldt til Frankrig til forhandlinger med Dalkia og forventer i fremtiden at skulle levere mellem 5-10 årlige anlæg alene til Dalkias kunder.
Det oplyser Dall Energy i en meddelelse.
Tændt på Dall Energy
Som led i Dalkias grønne omstilling er franskmændene blevet så tændt på Dall Energys multibrændsel-lav emissions løsning, at Dalkia nu vil sætte gang i et styrket samarbejde med Dall Energy, hvor der skal installeres danske biomasse-anlæg i flere franske byer.
- Vi ser aftalen som en markant blåstempling af vores teknologi og endnu et skridt i retning mod et stort internationalt gennembrud, siger adm. direktør og grundlægger Jens Dall Bentzen, der den 6. oktober i selskab med kronprinsparret drager til Frankrig i forbindelse med et fremstød for Dansk Industri.
Hér er Dalkia, der med 12.000 ansatte driver 440 franske fjernvarmeværker, vært ved en konference, som åbnes af den administrerende direktør Sylvie Jéhanno, der på forhånd har proklameret, at samarbejdet med danske Dall Energy bliver et tema i hendes åbningstale.
Kun bæredygtig biomasse
I Frankrig er det vedtaget ved lov, at afbrænding af biomasse skal være bæredygtigt, hvilket understreger biomassen som en væsentlig energikilde på vejen væk fra den klimabelastende kulkraft i retning mod en grøn omstilling.
- Der er et kæmpemæssigt potentiale i at anvende bæredygtig biomasse fra lokalt grønt affald fra haver og parker i energiforsyningen. For det første er grønne affald med til at fortrænge det CO2-belastende fossile brændsler som energikilde, og for det andet bør biomasse kun anvendes som energikilde, når det er bæredygtigt, siger Jens Dall Bentzen.
Han peger endvidere på, at det er resttræ fra skove, parker og haver som biomasseanlægget anvender. Og fordi skovene drives på moderne vis, erstattes træerne af nyt træ, der årligt optager CO2. Hvis ikke man fjerner træ og haveaffald, ligger det og rådner, og afgiver CO2 uden at gøre nogen gavn.
- Ikke-bæredygtig biomasse bør slet ikke bruges i energiforsyningen, fastslår Jens Dall Bentzen, som er helt på linje med klimaminister Dan Jørgensen, der også ønsker nuancer i debatten og fremhæver biomasse som en mulig god og bæredygtig energikilde.
Det første anlæg i forbindelse med samarbejdet med Dalkia i byen Rouen i Frankrig sættes i drift til næste år. Her er bystyret henrykt over, at det kulfyrede anlæg udskiftes med et dansk biomasse-anlæg.
Og nu følger flere anlæg altså efter.