23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme vil gafle 300.000 nye kunder med individuelle løsninger

Dansk Fjernvarme bevæger sig uden for sin comfort zone – eller i hvert tilfælde uden for sine naturlige fjernvarmeområder - med et helt nyt koncept inspireret af det lille Trustrup-Lyngby vand- og varmeværk på Djursland.

- Vi har taget initiativ til at udvikle et nyt koncept, hvor vi kan tilbyde boligejere med naturgas og især oliefyr et bæredygtigt alternativ. Et koncept, hvor vi medvirker til at sikre grøn omstilling i alle dele af vores boligopvarmning. Også udenfor det der i dag er vores naturlige fjernvarmeområder, siger formand Jesper Frost Rasmussen om Dansk Fjernvarmes nye tiltag.

500.000 boliger
At Dansk Fjernvarme har kastet sig over individuelle løsninger skyldes flere ting.

I Danmark er der i dag cirka 500.000 boliger, der enten opvarmes med gas eller olie. Disse boliger skal omstilles.

- Vi har et gevaldigt efterslæb med at få sikret, at den grønne omstilling ikke bare er en opgave for de få, men at det er et ansvar, der påhviler os alle sammen, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:

- Det ansvar vil vi godt tage på os. Vi har musklerne og kompetencerne. Og vi har viljen til at sikre den grønne omstilling i vores boliger.

Dansk Fjernvarme vurderer at ud af de 500.000 boliger kan op til 200.000 boliger omstilles til fjernvarme.

Dansk Fjernvarmes ny koncept er målrettet den resterende mængde. Altså 300.000 boliger.

Nærvarmeværket på Djursland
At sige at konceptet er Dansk Fjernvarmes er nok en stramning.

Rent faktisk har organisationen hentet inspiration på Djursland. Hos det lille Trustrup-Lyngby vand- og varmeværk.

Her har man i et par år haft succes med andelsselskabet Nærvarmeværket, der installerer, ejer og vedligeholder individuelle varmepumper, mens boligejeren selv står for afregningen af den el varmepumpen bruger. 

- Vi havde regnet med, at det bare var et lille projekt. Og nu glæder vi os over, at Dansk Fjernvarme har taget det til sig. Vi havde ikke troet, at vi få år efter, hvor vi sad og talte om grøn omstilling på Djursland, ville stå her, sagde direktør i TLV-Forsyning, Michael Meldgaard Christensen, da han torsdag aften modtog Fjernvarmeprisen 2019 - netop for Nærvarmeværket. 

Et lignende koncept
Dansk Fjernvarme vil altså udrulle et lignende nærvarme-koncept, som går ud på, at det skal være muligt for den enkelte boligejer at henvende sig ét sted for at få bortskaffet sit fossile anlæg, foretaget et energitilsyn, fundet et bæredygtigt alternativ, finansieret og installeret det.

For den enkelte boligejer kan det være, at løsningen skal være, at de får adgang til fællesskabet i fjernvarmen. Eller at de skal tilbydes en individuel varmepumpe, et geotermi-anlæg eller noget helt andet.

- For hvad er det man som boligejer er optaget af? Det er, at man har adgang til grøn varme i sin bolig altid, uden at skulle have alt for meget bøvl og besvær. Derfor lyder vores tilbud til de boligejere, der i dag har gas eller har et oliefyr, at de fremover skal ringe til ét nummer, der så finder ud af, hvilket lokalt varmeværk, der kan hjælpe dem med at hoppe på det grønne tog, fortæller Jesper Frost Rasmussen.

Regionale amba'er
Dansk Fjernvarme vil i forbindelse med konceptet tage initiativ til oprettelse og drift af regionale Fjern-varmepumpe a.m.b.a.-selskaber.

Planen er i øjeblikket at der oprettes fem regionale selskaber, oplyser Dansk Fjernvarme.

I samme ombæring søger organisationen også at indgå partnerskaber/samarbejder med relevante aktører. A.m.b.a-selskaberne skal nemlig bygge videre på de lokale fjernvarmeselskabers kendskab til nærområdet og bruge den platform til at sikre, at de boligejere, der i dag ligger uden for fjernvarmeområderne, kan få varmeforsyning, der indgår i et kollektivt set-up. 

- Man skal kunne få en grøn varmeløsning, uanset hvor man bor, siger Jesper Frost Rasmussen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094