23948sdkhjf

Soldrevet dansk vandforsyning til 200.000 i Tanzania

Den 24. oktober kunne Poul Due Jensens Fond efter tre års arbejde indvie borehul 2 i Nyarugusu Flygtningelejren og dermed levere sikkert drikkevand til knap 150.000 flygtninge i det vestlige Tanzania.

Samtidig kunne Fonden fejre at have nået ud til over 50.000 tanzanianere i små landsbysamfund uden for lejren.

Sikkert drikkevand 
I 2016 besluttede Poul Due Jensens Fond i samarbejde med den amerikanske NGO Water Mission at vise det internationale samfund, at det er muligt at levere sikkert drikkevand til store flygtningesamfund med ren energi fra solpaneler.

- Beslutningen blev siden fulgt op af et host community program som skulle sikre vand til de fattige landsbysamfund uden for lejren, da vi undervejs blev gjort opmærksomme på de politiske og ressourcemæssige konflikter som kan opstå i og omkring sådanne lejre, oplyser Poul Due Jensens Fond.

De tre flygtningelejre Nyarugusu, Nduta, and Mtendeli ligger i Tanzanias nordvestlige Kigoma provins langs grænsen til DR Congo og Burundi, hvorfra flygtningene er kommet. 

Indsats uden for hegnet sikrer politisk velvilje
Inde i Nyarugusu-lejren er der rent vand, hospitaler og mad, mens den slags basale livsnødvenigheder kan være uopnåelige på den anden side af hegnet.

Fattige tanzaniere i landsbyer som Zeze har derfor i årevis kunnet se, hvordan ressourcer som mad og vand tilflød flygtninge i lejren, mens de selv kæmpede for det daglige brød.

Gennem host community programmet er der nu hele syv lokalsamfund med tilsammen over 50.000 beboere som nyder godt af adgang til rent og sikkert drikkevand direkte fra hanen.

Heriblandt er vandsystemet i Zeze, som er samfinasieret af fonden og Niels Due Jensen, stifterens søn, Grundfos-CEO og fondsformand gennem mange år.

- At det virkelig rykker noget, kunne vi selv bevidne, da vi formelt overdragede vandsystemet til landsbyen. En af de lokale medarbejdere på den danske ambassade i Tanzania bemærkede endvidere, at landsbyen nu havde en luksus, der var de færreste forundt, nemlig rent drikkevand direkte fra hanen, skriver fonden på sin hjemmeside.

Fortsætter i NDuta
For fonden har det været altafgørende, at partnerne fra Water Mission i Tanzania og globalt har kunnet løfte den enorme opgave, både hvad angår den tekniske ekspertise og uddannelse af lokalsamfund, men også den nødvendige politiske sans for at navigere i et komplekst politisk spil.

Grundfos har desuden udviklet en smart “power blend” styring, som sikrer en bæredygtig anvendelse af det dieseldrevne backup system, og dermed sparer lejrens økonomi for unødvendige brændstofudgifter.

- Vi fortsætter arbejdet med host communities og vender nu blikket mod Nduta lejren, hvor vi med hjælp fra Aarhus Universitet er i gang med at kortlægge undergrunden inden vi giver os til at bore efter vand, skriver Poul Due Jensens Fond på sin hjemmeside. 

Videoen er produceret af Poul Due Jensens Fond

Kilde: Poul Due Jensens Fond

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094