Færøerne sætter gang i pump-to-storage
På Færøerne er der kørt et stort pumpeprojekt i stilling. Det kaldes pump-to-storage og skal agere back-up, når vinden ikke blæser.
Det er nemlig højst nødvendigt, at Færøerne har back-up til strømforsyningen, for øgruppen i Nordatlanten kan ikke hente strøm fra andre lande. Også på det punkt er øerne ganske isolerede.
Indtil nu har energiselskabet SEV anvendt meget olie i elproduktionen. Nu er vinden så småt ved at tage over. To nye vindmølleparker skal sættes i drift i 2020 og ventes at tredoble produktionen af vindenergi.
Men de kan ikke stå alene, hvorfor der nu sættes gang i projektet pump-to-storage, som går ud på, at et pumpesystem ved blæsevejr udnytter overskydende vindenergi til at pumpe vand fra en dæmning op i en anden dæmning højt oppe på fjeldet. Nå der opstår perioder uden vind, så sendes vandet via rør ud i havet. Undervejs passerer vandet turbiner og genererer strøm.
30 pct. af den oprindelige energi går tabt i processen, men ikke desto mindre kan det dække en femtedel af det færøske elforbrug. Det vurderer den færøske miljøstyrelse,
Anlægget skal ligge ved Vestmanna, hvor der i forvejen er en dæmning i 110 meters højde og en i 340 meters højde.
Energiselskabet SEV og et privat firma har budt ind på opgaven, som kommer til at koste i omegnen af en halv milliard kroner.
Anlægget skal stå klar til idriftsættelse i 2025.