23948sdkhjf

CobraCable transporterer andet og mere end strøm

Den 4. november 2019 blev det 325 kilometer lange jævnsstrøms-kabel CobraCable, der løber mellem Endrup i Danmark og Eemshaven i Holland, indviet.

På daværende tidspunkt havde kablet rent faktisk været i drift i et par måneder.

- Vi har testet det af, og det hele fungerer som det skal. Det er forløbet, som man kunne have håbet på, siger fiberspecialist hos Energinet, Rasmus Rytter Akin.

Forsinket i sidste øjeblik
Forløbet frem mod idriftsættelsen i september og indvielsen i november har været noget uskønt med et par forsinkelser i bagagen.

Selv da kablet var færdigt, og Energinet i september kunne melde klar-parat-start og erklære linjen åben, slog kablet de sidste knuder.

IT-problemer udskød idriftsættelsen til et par dage senere. Men idrift kom det og har altså kørt lige siden, hvilket betyder at der på alle tider af døgnet kan sendes 700 MWh grøn strøm tur/retur til Holland.

Styret af fiber
Men det er altså meget mere end strøm, der kan sendes tur/retur til Holland. Parallelt med det 325 km lange Cobra-kabel løber et fiberkabel.

- Først og fremmest bruges fiberkablet til at styre konverteranlæggene i Endrup og Eemshaven. På den måde kan vi overvåge og regulere stationerne, og udkoble dem, hvis det skulle blive nødvendigt, fortæller Rasmus Rytter Akin.

Men fiberkablet kan andet og mere end det.

- Vi kan ved hjælp af lysledere sende enorme mængder af data gennem kablet mellem Holland og Danmark. Rent faktisk svarende til mængden af al mobildata i Danmark i et fiberpar, fortæller Rasmus Rytter Akin.

Fiberkablet langs Cobra har en unik placering sammenlignet med andre forbindelser og rummer eksempelvis muligheden for en meget stabil og super hurtig forbindelse mellem Amsterdam og København.

Lejer fiber ud
Fiberkablerne består af 48 ledere, det vil sige 24 par, hvor den ene leder anvendes til at sende data og den anden som modtager.

Når kablet har løst sin primære opgaver for Energinet og TenneT, så er der 21 fiberpar i overskud. De skal lejes ud og på sigt så har Rasmus Rytter Akin en forventning om at fiberkablet vil tjene sig selv hjem ved den udlejning.

Hertil bibringer kablet en stor samfundsøkonomisk gevinst som kan være med til at tiltrække datacentre og internetudbydere.

Første kunde
Den første kunde har allerede meldt sig. Det er norske Tampnet, der ejer og driver verdens største offshore højhastigheds-fibernetværk.

CEO i Tampnet, Per Helge Svensson, er begejstret for at føje den nye strækning til sit netværk.

- Cobra-kablet er en vigtig ny forbindelse, der øger vores netværks diversitet og gør det mere robust. Vi får nu mulighed for at åbne en ny rute med høj kapacitet og lav forsinkelse bl.a. mellem Stockholm og Amsterdam og Oslo og Amsterdam til gavn for vores kunder inden for datacentre, medier og gaming, siger han.

Fjernstyring
Det er ikke kun på Cobra-forbindelsen at Energinet anvender fiber-kablet til at styre sine anlæg. På selskabets store forbindelse SK4 til Norge er der ligeledes spulet fiberkabler ned i havbunden sammen med jævnstrømskablet.

Også med fast grund under fødderne trækker Energinet fiberkabler.

- Når vi laver højspændingsstrækninger her hjemme, etablerer vi også fiberledere, hvor vi kommer frem. De er kritiske for, at vi kan styre og regulere alle vores stationer, siger Rasmus Rytter Akin og tilføjer:

- Vi kan fjernstyre hele elnettet fra vores kontrolcenter i Fredericia. Hvis strømmen går i Nordjylland ved vores kontrolcenter det lynhurtigt, eller hvis vi ved en fejl har brug for en udkobling så skal den komme øjeblikkeligt for at kunne sikre imod personskade eller for at undgå skade på vores anlæg.

Fakta om CobraCable

Kablet har fået navnet efter forkortelsen COpenhagen, BRuxelles, Amsterdam.

Kablet er et 325 km langt undersøisk jævnstrømskabel mellem Holland og Danmark.

24 km kabel er langt på land.

Kablerne tilsluttes to omformerstationer, der bliver placeret i Endrup øst for Esbjerg og Eemshaven ved den hollandske nordkyst.

Kablerne leveres af Prysmian, som også installerer søkablerne. De to omformeranlæg (konvertere) leveres af Siemens.

COBRAcable konverterne baseres på ensretterteknologi kaldet Voltage Source Conver-ter (VSC), der giver mulighed for tilslutning af nye havmølleparker til kablet og understøtter forsyningssikkerheden.

Kablet er på 700 MW og kan dermed forsyne, hvad der svarer til ca. 700.000 husstande med strøm.

Kilde: Energinet

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.151