23948sdkhjf

Grøn branding skal bringe BR2020 i spil

Det er ingen tilfældighed, når direktøren for Erhvervs- og Byggestyrelsen vælger den nye byggeklasse BR2020, som omdrejningspunkt i sit oplæg på Building Green.
Indtil videre er ordningen frivillig, men fra 2020 bliver retningslinierne i den nye byggeregulering BR2020, der er den energimæssigt skrappeste i verden, obligatoriske for danskerne.

Direktør Finn Lauritzen fra Erhvervs- og Byggestyrelsen forventer dog, at danske virksomheder, offentlige instanser, bygherrer og arkitekter allerede nu vil begynde at rette ind efter den nye standard – især ud fra et grønt brandingsperspektiv.

BR2020 i 2011
Ordningen er som nævnt frivillig, men Finn Lauritzen har alle grunde til at tro, at en række aktører i byggeriet i Danmark allerede nu vil anvende BR2020 som sin standard – og det i en tid, hvor det stadig er BR10, der gælder.

- Jeg gætter på, at en 5-10% vil bruge BR2020. Kommunerne kan kræve, at BR2020 bliver anvendt og det samme kan bygherrer og rådgivere, mens udfordringen for entreprenørerne bliver at bevise, at de kan levere varen, siger han og tilføjer:

- Jeg kan sagtens se for mig, at kommuner, der vil brande sig selv som grønne, vil bruge den. Det samme gør sig gældende for bygherrer.

Det er i det hele taget den grønne branding, der skal være med til at sætte BR2020 i spil 9 år før tid.

Klima koster men redder verden
Det, der kan blive en kæp i hjulet for anvendelsen af BR2020 allerede i dag, er økonomien. Det koster 2% ekstra for bygherrerne at bekende sig til BR2020.

- Det koster lidt ekstra på den korte bane. Klima koster, understreger Finn Lauritzen, der ser store muligheder for de virksomheder, der allerede i dag satser på de grønne løsninger.

- Hvis vi får skabt et industrielt marked med grønne løsninger, så får vi skabt knowhow på området, før de andre endnu har tænkt tanken. Klima skal skabe forretninger, men det er jo også med til at redde verden, understreger han.

De store går i Danmarks fodspor
Den ambitiøse satsning på BR2020 gør Danmark til global frontløber - et eksempel til efterlevelse.

- Vi har alle grunde til at tro at de andre går i vores fodspor. Alt tyder på, at de europæiske lande rundt om os vil samme vej som os, slutter Finn Lauritzen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08