Metroens cityring har udfordret elektrikere på Frederiksberg Allé
Siden februar har elektrikere fra Frandsen El arbejdet med at klargøre strømmen til de 30 arkitekttegnede luksusbyhuse, der ligger oven på det nye mad- og kulturhus på Frederiksbergs Alle 41.
Nedenunder løber Metroens cityrings eldrevne togvogne.
Og netop det har gjort arbejdet med at etablere en transformatorstation og sikre strømmen til det nye madkulturhus og de 30 boliger en smule udfordrende.
Transformatorstation leverer sikker strøm
Udover det generelle el-arbejde i de nye boliger har det altså også været Frandsen El’s opgave at bistå med rådgivning og kabelarbejde til etableringen af den nye transformatorstation, der nærmest er placeret lige oven på Metroens cityring.
- Det er en meget speciel opgave, vi er i gang med. Strømmen fra metroen kan påvirke elforsyningen til boligerne, og det kan resultere i for høj spænding. På samme måde kan strømmen fra boligerne og madkulturhuset påvirke metroen. Vi skal sikre, at en sådan påvirkning ikke finder sted, siger projektleder Casper Jensenius fra Frandsen El.
Han forklarer, at strømpåvirkningen i værste fald kan medføre driftsforstyrrelser af metroen og ødelagte el-apparater for boligejerne. Derfor er der strenge krav til opstillingen og udformningen af transformatorstationen.
Kravene er stillet af Metroselskabet og Radius Forsyningsselskab på baggrund af risikoanalyser.
Grundigt arbejde
Den nye transformatorstation måler 2,5 gange 2 meter og vejer 8,5 tons. Den leverer hele tiden 900 ampere strøm til boligerne og madkulturhuset, og så er den sikret mod strømpåvirkning fra metroen.
- Vi har gjort vores arbejde meget grundigt, og jeg er helt sikker på, at vi ikke kommer til at se nogen former for driftsforstyrrelser som følge af transformatorstationen, siger Casper Jensenius.
For at undgå driftsforstyrrelser har Frandsen El blandt andet connectet de to forskellige forsyningsnetværk.
Færdigt arbejde
El-arbejdet i madkulturhuset, hvor madglade gæster kan få stillet deres sult fra alverdens boder, har været færdigt siden september, mens de nye boliger skal stå helt klar til indflytning inden for kort tid.
- Vi har haft travlt, for de første beboere overtager snart deres boliger. Det har på flere områder været et kompliceret byggeri, der ikke blevet lettere af, at vi også har delt byggeplads med metrostationen. Men nu er vi glade for at være i mål, fortæller Casper Jensenius.
Arkitekttegnet loft forudsatte millimeterpræcision Pyramideloftet består af flere rækker af små spejlpyramider, der har spots mellem pyramiderækkerne i særlige skinner. Det er Frandsen El, der har opsat de mange lysspots, og det har været et tidskrævende arbejde. - Vi har monteret 60 spots i loftet udvendigt og 90 spots i loftet indvendigt. De er opsat med millimeterpræcision og blev monteret inden alle bygningsdelene var afsluttet. Det var en svær opgave, der også krævede koordination med andre faggrupper. Men resultatet er meget tilfredsstillende, siger Casper Jensenius. |