23948sdkhjf

Nyt låg til varmelagre: Inspirationen er hentet i byggebranchen

Arcon-Sunmark, der er mest kendt for sine solvarmeløsninger, er godt på vej med et nyudviklet låg til damvarmelagre.

Damvarmelagre er en af fremtidens kost-effektive og fleksible løsninger til at lagre solopvarmet energi, overskudsvarme eller el produceret i perioder, hvor der ikke er behov for.

Desværre har flere damvarmelagre haft udfordringer med overdækningen – eller låget om man vil.

Det har Arcon-Sunmark nu efter tre års udviklingsarbejde fundet en løsning på. Og inspirationen er hentet i byggebranchen.

Både låget – og hele konceptet bag – er netop ved at blive installeret og testet hos Marstal Fjernvarme.

Største udfordringer
En af de væsentlige udfordringer ved damvarmelagrenes låg i dag er, at der sker ophobning af fugt i overdækningens isolering. Alle store damvarmelagre i Danmark er lukket med en plastliner både på bunden, på siderne og på vandoverfladen for at gøre dem vandtætte. En tilsvarende plastliner bruges som den øverste overdækning af det isolerede låg, så det bliver tæt overfor regnvand.

En udfordring med plastlinere er, at de ikke er fuldstændig tætte overfor vanddamp, og at denne vanddampdiffusion gennem lineren er afhængig af temperaturen. Således diffunderer der væsentligt mere vanddamp gennem den varme liner mod vandoverfladen end der kan diffundere ud gennem den øverste liner over isoleringen.

- Det betyder at fugten ikke kan komme ud af konstruktionen og kondenserer i isoleringen. Det har vi nu lavet om på, siger salgsdirektør hos Arcon-Sunmark Knud Erik Nielsen.

Et omvendt tag
Inspirationen til den nye løsning er kommet mange steder fra, men mere end noget andet har man hos Arcon-Sunmark ladet sig inspirere af byggebranchen og det omvendte tagsystem, der normalt bruges til tagterrasser og parkeringsdæk.

-Vi ved at dampgennemtræning er uundgåelig, så vi har ændret opbygningen af isoleringslaget og gjort det til en åben konstruktion, der tillader dampen at diffundere ud. Det er som på et omvendt tagsystem. Og på samme måde som med et omvendt tag er der også mulighed for at dræne vand under isoleringen hen til den nærmeste pumpebrønd, som pumper vandet væk fra lageret, siger chief specialist, Morten Vang Bobach forklarer:

Effektiv opdeling og isolering
Udover at udvikle en ny konstruktion af isoleringslaget, har Arcon-Sunmark også valgt, at dele den store sammenhængende overflade op i mindre felter, der hver især er centreret om en pumpebrønd – og ikke bare en enkelte brønd i midten. Felterne konstrueres så de alle har fald ind mod brønden.

Det giver en række fordele, fortæller Morten Vang Bobach:

- På den her måde kan regnvandet problemfrit ledes væk fra lagerets overflade og isoleringslag. Og skulle der opstå problemer med lageret, f.eks. en utæthed, kan den lettere lokaliseres, når overfladen er delt ind. Der er heller ingen tvivl om, at opdelingen i mindre felter på sigt vil gøre, at man kan lave endnu større og endnu mere effektive energilagre i fremtiden, siger Morten Vang Bobach.

Centralt for den nye løsning er også, at Arcon-Sunmark har erstattet de vægtrør, der normalt holder konstruktionen på plads med et lag sten. Foreløbige resultater viser, at de holder låget bedre på plads og samtidig skaber det nødvendige fald hen mod pumpebrøndene, som skal til for at sikre effektiv afvanding på overfladen og udledning af luft fra lagervandet. Og et nyt isoleringslag, som lige nu testes på damvarmelageret i Marstal, melder om en forbedret isoleringsevne på 25 pct..

Et koncept og et låg med stort potentiale
En tilfreds salgsdirektør, Knud Erik Nielsen kan konstatere, at tre års intenst arbejde med låget og hele damvarmelagerkonceptet ikke har været forgæves. Interessen er stor – senest på Landsmødet for Danske Fjernvarmeværker i Aalborg. Og det er selvom man stadig er i færd med test og certificering i samarbejde med Lloyd’s Register.

Men interessen giver god mening, slutter Knud Erik Nielsen.

- Vi bliver alle nødt til at tænke nyt i bestræbelserne på at reducere vores CO2-udslip. Og her er der ingen tvivl om, at flere og flere kan se det store potentiale i energilagring. Ikke kun fra solvarme, men også fra affaldsvarme og andre overskudsvarmekilder. Lagring sikrer, at man hele tiden kan være fleksibel og på forkant med den billigste og mest miljøvenlige løsning. Og for større centrale varmeværker er det et must allerede nu-og-her, siger Knud Erik Nielsen.

Foreløbigt  har Arcon Sunmark bygget et enkelt lager i Tibet og er nu i gang med test-låget i Marstal. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079