23948sdkhjf

Energi-ø: Seas-NVE skal bidrage med muskler og viden

Den store produktion af vedvarende energi på og omkring Lolland, og den geografiske nærhed til København, gør øen til omdrejningspunkt for udvikling af fremtidens energisystem.

I hvert tilfælde hvis man spørger Københavns Kommune, forsyningsselskabet Hofor og Lolland Kommune, der siden 2017 har samarbejdet i partnerskabet REn Energi Lolland (også kaldet Reel).

Et samarbejde, som har til formål at sikre udviklingen af Lollands potentiale som leverandør og testfacilitet af fremtidens grønne og fleksible energiløsninger.

Nu indtræder Seas-NVE som ny partner i samarbejdet.

Det oplyser Hofor i en pressemeddelelse.

- Med Seas-NVE’s indtræden i partnerskabet får et i forvejen stærkt grønt samarbejde endnu flere muskler og strenge at spille på. For Lolland Kommune betyder det, at vi har endnu bedre forudsætninger for fortsat at være med helt fremme i den grønne omstilling, som samtidig også bærer kimen til vækst og rigtig mange af fremtidens arbejdspladser, siger Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune.

Producerer mere end man bruger
Lolland Kommune har en lang tradition for en høj produktion af vedvarende energi fra både sol og vind, så der i dag produceres cirka 8 gange så meget grøn strøm på og omkring Lolland, som der aftages strøm lokalt, og fremtidens grønne energisystem kommer med al sandsynlighed til at stille nye og hidtil usete krav om fleksible lagringsløsninger tæt på kilden.

Derfor er man på Lolland allerede i fuld gang med at teste, hvordan individuelle bygninger kan bidrage til den opgave, og planen er, at man i de kommende år vil teste flere muligheder for at balancere strømforbruget i andre sektorer, som f.eks. i detailhandlen, fjernvarmen og transportsektoren:

- Vi glæder os rigtig meget til samarbejdet. En af de hårde nødder at knække i den grønne omstillingsproces er at få skabt en balance mellem produktion og forbrug af grøn strøm. I det her partnerskab får vi mulighed for at arbejde med forskellige modeller for at skabe den balance, lyder det fra Henrik Wej Petersen, enterprisedirektør i Seas-NVE, som tilføjer:

- Efterhånden som vi får flere og flere elbiler og varmepumper vil vi opleve en stadig stigende ubalance især i spidsbelastningsperioden, som typisk ligger sidst på eftermiddagen og om aftenen. Derfor har vi brug for at undersøge forskellige muligheder for populært sagt at flytte noget af strømforbruget derhen, hvor vinden blæser, så vi bedst muligt udnytter den grønne strøm og ikke behøver overdimensionere elnettet til de mest markante spidsbelastninger.

Unik viden
Hovedstadens Forsyningsselskab Hofor, som var med til at etablere samarbejdet tilbage i 2017, hilser den nye partner velkommen og ser et stort potentiale, ikke blot for at samarbejde om nye bæredygtige energiløsninger, men også om at bringe land og by tættere sammen om den grønne omstilling:

- Den tætte sammenhæng mellem land og by har altid været en forudsætning for vækst og udvikling begge steder. Med behovet for omstilling til vedvarende energi har denne sammenhæng antaget nye former, og her er samarbejdet mellem Lolland og København en krumtap. Med sin unikke viden om bl.a. energilagring er Seas-NVE en stærk partner, som tilfører ny kraft til udvikling af den grønne energi”, fortæller Leo Larsen, bestyrelsesformand i Hofor.

Aftalen mellem parterne blev skrevet under onsdag.

Om REn Energi Lolland:
REn Energi Lolland er et partnerskab bestående af Hofor, Københavns Kommune, Lolland Kommune, Gate 21 og nu også Seas-NVE.

Samarbejdet har siden 2017 arbejdet for at bringe by og land tættere sammen om udviklingen af grønne og bæredygtige løsninger inden for energiomstilling, transport og turisme. 

Kilde: Hofor

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109