Ingeniørhøjskolen booster fjernkølingssamarbejde med Mellemøsten
Ingeniørhøjskolen har igennem de seneste år oplevet en stigende interesse fra udlandet, som vil overføre grundidéen i fjernvarme til fjernkøling.
Et internationalt mønstereksempel
Den danske fjernvarmemodel er et internationalt mønstereksempel på implementering af energibesparende teknologi, og dansk knowhow og ekspertise er i høj kurs på det globale marked. Ingeniørhøjskolen har igennem de seneste år oplevet en stigende interesse fra udlandet, som vil overføre grundidéen i fjernvarme til fjernkøling.
- Man kan forholdsvis simpelt konvertere fjernvarmeløsninger til fjernkølingsløsninger. Det kræver en central eller decentral produktion af kulde og et velfungerende distributionsnet som alternativ til strømslugende airconditionanlæg hos den enkelte forbruger, siger Jens Brusgaard Vestergaard, som er Ingeniørhøjskolens fjernvarmeekspert.
Senest var han Danmarks repræsentant på en stor mellemøstlig konference om fjernkøling i Saudi Arabien. Her er det ikke unormalt, at udetemperaturen nærmer sig 50 grader på en sommerdag, og det giver et voldsomt behov for nedkøling af bygninger. I dag klares det med aircondition, som drives af elektricitet.
- Energiforbruget i Saudi Arabien er enormt og næsten dobbelt så stort per indbygger som i Danmark. Det skyldes i høj grad deres brug af aircondition, siger Jens Brusgaard Vestergaard.
Når olie er billigere end vand
Ingeniørhøjskolen i Århus har i kølvandet på konferencen sat skub i en række initiativer, som kan hjælpe Mellemøsten på vej imod et mere klimavenligt energiforbrug. Blandt initiativerne er udveksling af studerende, flere bachelor- og kandidatprojekter om fjernkøling. Ingeniørhøjskolen udbyder allerede i dag en international sommerskole inden for området.
- Mellemøsten er på mange måder en spændende fjernkølingscase for vores studerende på flere af diplom- og civilingeniøruddannelserne. Området har nogle specifikke forhold, som virkelig kan udfordre os på udviklingen af teknologiske løsninger, siger Jens Brusgaard Vestergaard.
Det er især den begrænsede adgang til kølevand, der er udfordrende. Man skal bruge masser af koldt vand til fjernkøling, og det er problematisk i lande, hvor mange byer ligger langt fra vandet, og hvor der falder en meget lille mængde regn.
Men også oliepriserne gør Mellemøsten til en helt særlig case, forklarer han.
- Går man på indkøb i for eksempel et Saudi Arabisk supermarked kan man købe 1 liter vand for cirka 2 kroner. På tanken kan man købe en liter diesel for det halve. Det siger lidt om den enkelte forbrugers lille incitament til at spare på energien, og det siger lidt om befolkningens forventning til fjernkøling, hvis det skal udgøre et reelt alternativ til eldrevet aircondition.
Eksporteventyr i gang
Ligesom fjernvarme kan kulde også produceres på anlæg baseret på overskudsvarme fra kraftværker og dermed give store energibesparelser. Alligevel dækker fjernkøling kun en lille del af verdens behov for køling, og i takt med et voksende fokus på at reducere den menneskeskabte CO2-udledning, vil efterspørgslen på dansk viden eksplodere. Det vurderer Morten Hofmeister fra Fjernvarmens Udviklingscenter.
- Fjernkøling rummer et enormt potentiale for energibesparelser, og verdens øjne er rettet imod Danmark. Her er hele 60 procent af befolkningen koblet på fjernvarmenettet, og det gør os til en af de mest energieffektive nationer i verden. Det er især lande under varmere himmelstrøg, der er interesseret i at finde ud af, hvordan vores fjernvarmeerfaringer kan bruges til fjernkøling, siger han.
- Grundtanken med fjernkøling er at udnytte energiresurser optimalt og reducere det samlede energiforbrug på køling – præcis på samme måde, som vi gør det med varme i Danmark, siger Morten Hofmeister.
Overalt i verden forventes fjernkøling at blive et vigtigt element i omlægningen af energisektoren hen imod uafhængighed af fossile brændsler, og det kan udvide de danske virksomheders eksporteventyr.
Den danske fjernvarmeindustri har i dag en samlet omsætning på cirka 19 milliarder kroner.