23948sdkhjf

Affaldsenergien skal være CO2-neutral i 2030

Dette er et debatindlæg skrevet af Allan Kjersgaard, specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening. 

Meninger står derfor alene for hans regning.

Affaldsenergisektoren løser miljøproblemer, men udleder også fossil CO2. Det vil Dansk Affaldsforening ændre på.

Derfor har vi præsenteret et nyt udspil med initiativer til, hvordan affaldsenergien bliver CO2-neutral i 2030. På den måde kan vi levere 5,5 procent af klimalovens mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030.

Selvom vi genanvender og genbruger mere og mere affald, så vil der også i 2030 være affald, der ikke kan genanvendes. For det affald er der reelt kun to muligheder. Vi kan enten grave det ned og deponere affaldet, eller vi kan lave affaldet om til ny energi.

Affaldsenergianlæggene er miljøanlæg, der producerer energi ud af det restaffald, der ikke kan genanvendes, eller som indeholder miljøskadelige stoffer, der ikke bør bruges igen i nye produkter.

CO2-neutral affaldsenergi i 2030
Men energiudnyttelse af affald udleder dog også fossil CO2. Det kommer især fra udtjente plastikprodukter og andet restaffald, der indeholder olie.

Derfor har vi i Dansk Affaldsforening – interesseorganisation for kommuner og affaldsselskaber – lanceret udspillet 'CO2-neutral affaldsenergi 2030' for at bidrage til målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, som Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er sat i spidsen for, og som størstedelen af Folketinget støtter.

I dag udleder affaldsenergianlæggene 1,4 mio. tons fossilt CO2. Lykkes det at realisere planerne om CO2-neutral affaldsenergi, vil det betyde, at affaldsenergisektoren leverer 5,5 procent af målet om at reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 procent. I alt vil det svare til 2,9 procent af Danmarks samlede CO2-udledning.

Tre indsatser skal bane vejen
Det nye udspil består af tre indsatser, der skal sikre CO2-neutral affaldsenergi.

1. Vi skal genanvende mere plast, så vi får en mindre fossil andel i restaffaldet.
2. Vi skal have endnu mere energi ud af den mængde affald, vi har – og får i fremtiden.
3. Vi skal løfte CO2-fangst til et nyt niveau, så vi ikke kun undgår udledning, men også bruger CO2’en til nye formål såsom syntetiske brændstoffer.

Det bliver ikke nemt, så det er vigtigt, at rammerne for sektoren giver mulighed for at foretage de nødvendige grønne investeringer.

Tæt samspil med fjernvarmen
Affaldsenergien er uløseligt forbundet til fjernvarmesektoren. Når landets fjernvarmekunder i dag tænder for radiatoren i deres bolig, kommer ca. 25 procent af varmen fra affaldsenergi. Det samme gælder for ca. 4 procent af elproduktionen.

Dansk Affaldsforening støtter derfor Dansk Fjernvarmes udspil til en moderne økonomisk regulering af sektoren, så hele fjernvarmesektoren kan blive CO2-neutral i 2030.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116