23948sdkhjf

Solar Polaris opfører Færøernes første store solcelleanlæg

Solar Polaris har netop færdiggjort det første store solcelleanlæg på Færøerne.

Anlægget er monteret og installeret på en gammel fodboldbane på Færøernes sydligste spids, landsbyen Sumba, og tæller 768 særligt forstærkede REC N Peak 315 Watt paneler med en samlet effekt på knap 250 kWp.

Den forventede produktion er på 160.000 kWh pr. år.

Solenergi til Færøerne
Solcelleanlægget er første spadestik i en stor indsats fra forsyningsselskabet SEV, som skal sørge for at bringe solenergi til Færøerne, hvor der især i sommermånederne er stærkt brug for en erstatning for oliebaseret energi.

Behovet er særligt stort på Sydøen, hvor anlægget ligger, da denne del af Færøerne er afskåret fra det centrale elnet.

SEV ser solenergi som en vigtig komponent i øgruppens omstilling til vedvarende energi, hvor det, sammen med vand- og vindkraft, skal drive udviklingen. Det fortæller elingeniør hos SEV, Eirikur Norðberg,

Langt tilløb
For Solar Polaris er det kulminationen på to års arbejde med SEV. En af grundene til det lange tilløb har været de udfordrende forhold, der hersker på Færøerne.

- Heroppe blæser det to en halv gange så meget som ved de fleste andre kystnære områder i Europa, hvilket giver udfordringer i forbindelse med anlæggets design og selve opsætningen af anlægget, siger adm. direktør hos Solar Polaris Karsten Hillmann.

Designudfordringen er det lykkedes at løse i form af lavere hældning på panelerne, en øst/vest-orientering og et fleksibelt montagesystem fra tyske Zimmermann.

Konstruktionen består af en særlig kombination af standardkomponenter, hvilket holder prisen nede og gør det tilpasningsklart i forhold til forskellige terræntyper.

Ydelsen stadig en ubekendt
Næste skridt bliver monitoreringen af anlæggets ydelse med henblik på at vurdere potentialet for solenergi på Færøerne, som med sit barske og omskiftelige klima karakteriseret af kraftig vind, diffust lys og tåge ikke ligefrem er prototypen på et solcellevenligt sted.

- Opstillingen af anlægget gik virkelig godt, især de vanskelige vejrforhold taget i betragtning. Nu er vi meget spændte på at se hvordan el-produktionen bliver og ikke mindst hvordan anlægget vil holde til de færøske vejrforhold – særligt den kommende vinter, siger Eirikur Norðberg.

Hvordan anlægget rent faktisk klarer sig, kommer til at stå mere klart i sommeren 2020, hvor de første data skal analyseres og de næste anlæg forhåbentlig planlægges.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078