23948sdkhjf

Nu må forsyningsselskaberne selv inddrive gæld

Kort før jul vedtog Folketinget en lov, som nu gør det muligt for kommunale forsyningsselskaber selv at indrive gæld hos borgerne.

Muligheden udløber dog til sommer.

Loven betyder, at det siden 1. januar 2020 har været muligt for kommunale forsyningsselskaber – herunder affaldsselskaber – at bede private inkassofirmaer og – advokater om hjælp til at inddrive gæld hos borgerne og pålægge de ekstraomkostninger, der er forbundet hermed, på skyldneren.

Hos Dansk Affaldsforening falder den nye lov i god jord.

- Det er en god nyhed at de kommunale affaldsselskaber fra 2020 ikke længere er afhængig af Skats inddrivelsessystem, som ikke har inddrevet gæld til de kommunale affaldsselskaber længe. Skatteministeren Morten Bødskov meddelte i oktober at afløseren for EFI (SKATs inddrivelsessystem) er yderligere udskudt nogle år. Chancen for at gælden til de kommunale forsyninger bliver inddrevet af Gældsstyrelsen, i snarlig fremtid, er derfor minimal, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Selskaberne har en tidsfrist frem til 1. juli 2020 til at meddele Gældsstyrelsen, om man selv vil stå for gældsinddrivelsen. Det bliver så igen muligt efter 3 år at gå tilbage og lade Gældsstyrelsen tage sig af inddrivelsen.

Mere fleksibel ordning
I forbindelse med høringen af udkast til lovforslaget har Dansk Affaldsforening i samarbejde med Danva, Dansk Fjernvarme og Dansk Energi kraftigt opfordret Skatteministeriet til at gøre ordningen mere fleksibel, sådan at det ikke er et engangstilbud. 

Ønsket har blandt andet været, at forsyningsselskaberne selv kunne vælge om en fordring skulle sendes til inddrivelse gennem Skat eller inddrives privat. 

Opfordringen er ikke blevet efterkommet, oplyses det.

Ikke desto mindre er Dansk Fjernvarme oprigtigt positiv over for ordningen.

- Vi er glade for de muligheder den nye aftaler kommer til at give vores medlemmer. Det er tydeligt, at Skats inddrivelsessystem i en årrække ikke har kunnet løse den opgave. Det vil derfor komme hele sektoren til gavn, at vi nu får mulighed for selv at inddrive den gæld, der mangler at blive betalt, siger juridisk konsulent Birthe Boisen hos Dansk Fjernvarme.

Hun har dog et lille aber-dabei, der knytter sig til det knap så fleksible i ordningen.

- Omvendt må man sige, at hvis det på sigt viser sig, at Skat’s inddrivelsessystem alligevel ikke kommer op og køre som planlagt, så kunne de kommunale forsyningsselskaber godt få behov for endnu mere fleksibilitet i forhold til Skat, end det som den nye lovgivning giver mulighed for, så vi kan sikre, at selskaberne ikke igen oplever lignende tilstande, siger Birthe Boisen. 

Brug muligheden
Fleksibel løsning eller ej, så opfordrer både Dansk Fjernvarme og Dansk Affaldsforening sine medlemmer til at gøre brug af muligheden. 

- Når Skatteministeren for to måneder siden meddeler, at afløseren for EFI ikke er på trapperne indenfor den nærmeste fremtid, er det en oplagt mulighed for de kommunale affaldsselskaber at sige ja tak til mulighed for selv at inddrive gælden, skriver foreningen. 

I loven gives der nemlig adgang til at overvælte omkostningerne fra rykker- og inkassogebyrer samt inkassoomkostninger på skyldneren, så affaldsselskaberne vil ikke få mange yderligere udgifter ved at overdrage inddrivelsen til private inkassofirmaer. Det vil blot ændre nogle arbejdsgange, som gerne skulle svare sig i forhold til at få inddrevet gælden, forklarer foreningen.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109