Nyt lovforslag om skat på overskudsvarme i modstrid med Klimaloven
Indlægget er skrevet af Jakob Worm og Per Alex Sørensen fra PlanEnergi. Holdninger står derfor alene for deres regning. |
Lige nu er et forslag om beskatning af overskudsvarme (det burde egentligt hedde spildvarme, for det er varme, som ellers går til spilde) til behandling i Folketinget.
Desværre fremlægger Skatteministeriet det som en forenkling og forbedring af reglerne, men det giver ikke et bedre resultatet.
Enkelte 'nemme' projekter vil givetvis blive gennemført, men en lang række muligheder vil forblive uløst på grund af beskatning og bureaukrati. Direkte i modstrid med intentionerne i Klimaloven. Forslaget viser at Skatteministeriet ikke er de bedst egnede til at udforme energipolitikken i Danmark.
Vi har jo regler for isolering af bygninger, for at undgå at vi fyrer for fuglene. Tilsvarende burde der være et krav at overskudsvarme skal udnyttes, når det er fornuftigt. Kommunerne kunne i deres varmeplanlægning screene for kilder til overskudsvarme og samarbejde med fjernvarmeværker og virksomhederne om at få det realiseret. Derfor bør der være så få forhindringer som muligt. Det vil sige ingen afgift på overskudsvarme, og enkle regler for godkendelse og økonomi for parterne i projekterne.
Som Klimarådet også har påpeget, bør der ikke være afgift på overskudsvarme svarende til biomasse.
I dag er der en meget simpel måde at udnytte overskudsvarmen på. Hvis virksomheden forærer varmen væk, er det afgiftsfrit. Det sker f.eks. ved Arlas mejeri i Rødkærsbro og ved Facebooks datacenter i Odense. Den regel falder væk, og Skatteministeriet siger, at de med det nye forslag prøver at behandle virksomhederne mere ens med to nye afgiftssatser.
Men ude i virkeligheden er mulighederne meget forskellige.
Mange steder skal der investeres store summer i teknisk udstyr på virksomheden og en fjernvarmeledning til den nærliggende by.
Som rådgivende ingeniører i branchen ved vi, at mange fjernvarmeværker meget gerne vil udnytte mere overskudsvarme, og de vil også have mere el ind i deres varmeproduktion. Blandt andet på grund af bøvlet med at skaffe overskudsvarme installerer fjernvarmeværkerne i disse år varmepumper i stor stil af typen luft/vand. Det ville være meget mere effektivt hvis det var varme fra en virksomhed. Det ville betyde et langt mindre elforbrug.
Projekter med overskudsvarme kræver en del administration, og virksomheden skal være meget motiveret til at starte denne type projekt og de har normalt travlt med at passe deres kerneforretning. De projekter der dog er blevet realiseret de senere år, skyldes lokale ildsjæle på fjernvarmeværkerne eller på virksomhederne. I fremtiden bør der være både tilskyndelse og pres for at få gang i flere projekter.
Derfor bør det nuværende afgiftsforslag sættes i bero og området bør vurderes i en større sammenhæng.
(Forsidefoto: Horsens Fjernvarme)
Artiklen er en del af temaet Debat.