23948sdkhjf

Biogasstrid i hårdknude: Det har været forhaling på forhaling

Hashøj Biogas har i årevis leveret biogas til Hashøj Kraftvarmeforsyning nær Dalmose på Sjælland.

Det er nu slut, da parterne trods mange og lange forhandlinger ikke har kunnet finde frem til en løsning. 

Og sker det ikke, må Hashøj Biogas (HB) lukke, da Hashøj Kraftvarmeforsyning (HKV) er eneste aftager af biogassen. Ifølge direktør Mads Frederiksen hos transport- og speditionsfirmaet HCS, der ejer Hashøj Biogas, er der nu kun ét selskab, der kan redde Hashøj Biogas, og det er Hashøj Kraftvarmeforsyning.

Det er bestyrelsesformand Ole Worm hos Hashøj Kraftvarmeforsyning overhovedet ikke enig i.

- Det kan han også selv. Vi var blevet enige om en aftale, siger han til Energy Supply.

Konkurs og genforhandling
Sagen har sit udspring helt tilbage i 2017, da HB på daværende tidspunkt meddelte, at man ikke længere ønskede at levere biogas til HKV, da man i stedet ønskede at etablere et opgraderingsanlæg for at kunne sende biogassen ud i gasnettet.

- Vi havde en række positive forhandliger i løbet af 2017 og 2018 om en forlængelse af gasaftalen. De meddeler dog i slutningen af 2018, at gasaftalen ikke forlænges. Desværre sker der jo så det, at de går konkurs, siger Ole Worm og uddyber:

- Efter konkursen meddeler den nye ejer (HCS, red.), at han gerne vil forhandle en ny aftale. På det tidspunkt er vi allerede i gang med at designe et helt nyt anlæg – på flis og varmepumpe – og det bliver vi jo nødt til at fortælle den nye ejer, så han ved, at vi ikke kan være aftagere af biogassen på længere sigt.

Klage på klage
Ole Worm fortæller, at Mads Frederiksen og HCS ikke i første omgang reagerede på oplysningerne om det nye anlæg.

- Det er først, da vi får kommunegarantien, at de klager, og så bliver vi bundet på arme og ben og kan hverken gøre det ene eller det andet, siger Ole Worm.

Trods klagesager og høringsperioder beslutter Ole Worm alligevel i juni at fremsende en aftale, hvoraf det fremgår, at HKV gerne vil aftage biogas i en overgangsperiode, indtil HB har fået etableret sit opgraderingsanlæg.

- Det var som om, de var gået i stå. Vi sendte en aftale og der skete ingenting. I juli kontaktede jeg HB for at høre, om ikke vi skulle lave en aftale, som vi alle kunne stå inde for. At det skulle være slut med at slås med klager og høringssvar, siger Ole Worm.

Han fortæller, at der i løbet af efteråret ikke rigtig har været nogen aktivitet fra HBs side af. 

Endelig aftale – næsten da
I december begynder der at ske lidt. Parterne har i hvert tilfælde et møde, hvor de bliver enige om en aftale. Der blev dog der ikke sat underskrift på noget og resten af december ligger sagen lidt stille.

Til trods for enighed udløber den eksisterende aftale om biogassen den 31. december 2019, og HKV hverken kan eller må aftage gassen med mindre, der foreligger en underskrevet aftale.

- Vi meddelte dem, at vi ville lukke for gassen, og det gjorde vi så. Det var først, da det skete, at vi fik en reaktion, fortæller Ole Worm.

Parterne har efterfølgende haft et møde med kommunen som mægler. I en kort overgang, så det derfor ud til, at der var kommet hul på bylden.

- Vi havde den aftale med, som vi var blevet enige om på et møde før jul. Vi var gået med til at aftage biogas i 2020 og 2021, også selvom det koster os en forhøjet biogaspris. Da vi går ud fra mødet, er vi enige, men da vi kommer hjem, modtager vi en mail fra deres advokat med 12 punkter, som skal indføjes i aftalen. De vil blandt andet bestemme, hvornår vi skal køre test på vores nye anlæg. Det går ikke, og så stopper det her, siger Ole Worm, der beskriver den lange forhandlingsproces, som forhaling på forhaling fra HBs side af. 

Panden mod konkurs
For Hashøj Kraftvarmeforsyning har sagen ikke alene kostet advokatsalær, tid og for forbrugerne en stigning i varmeprisen. Det har også kostet to millioner kroner, da tilskuddet til den varmepumpe, man gerne vil installere, i løbet af processen er bortfaldet. 

- Vi havde fået designet et nyt anlæg (fliskedel og varmepumpe, red.) og var klar til kontraktforhandlinger sidste sommer. Desværre gik kedelleverandøren Euro Therm konkurs , siger Ole Worm og uddyber:

- Vi kunne have taget nummer to i rækken og fået et energitilskud på 2 millioner til varmepumpedelen, men da HB klagede tabte vi pengene, da alt blev sat i stå. Varmepumpen skal være leveret inden udgangen af 2020, hvis vi skulle gøre os forhåbninger om energitilskuddet, men det når vi ikke nu, da der er ventetid på varmepumper.

Ole Worm fortæller dog, at han forventer, at biokedlen står klar med udgangen af 2020. Og at den del allerede er sendt i udbud.

Det er ikke sjovt
HKV er et tidligere barmarksværk. Ole Worm fortæller, at han og bestyrelsen endelig har fået styr priserne og rent faktisk forrige år kunne sende penge tilbage til forbrugerne. 

Det kommer ikke til at ske i år, da kontroversen med HB har kostet.

 - Vi kommer til at varsle en prisstigning. I første omgang troede vi, den blev på 25 pct., men det ser ud til, vi ikke kommer helt så højt op. Men vi er et værk med 500 forbrugere, og det er virkelig ikke sjovt, at skulle fortælle dem om det her, siger han. 

HKV har netop indkaldt til informationsmøde.

- Så kan vi langt om længe tage bladet for munden, slutter han. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078