23948sdkhjf

Veks udnytter overskudsvarmen fra opvarmet smøreolie

Et nyt overskudsvarmeprojekt på Køge Kraftvarmeværk giver en energibesparelse, der omregnet svarer til opvarmningen af 250 boliger.

Omdrejningspunktet i overskudsvarmeprojektet er den opvarmede smøreolie, der anvendes til turbinen på blok 8 på Køge Kraftvarmeværk.

Veks er nemlig gået i gang med at hive varmen ud af olien.

Varmepumpen flytter ind
Førhen blev den varme olie nedkølet i lukket system ved hjælp af vand fra Køge Bugt, men nu erstattes havvandskølesystemet med en varmepumpe, hvor man genvinder varmen fra turbinesmøreolien og andre komponenter.

Tidligere blev varmen på traditionel vis bortkølet til Køge Bugt med en temperatur på mellem 25 og 40°C. Energien i det udledte kølevand svarer til cirka 4.750 MWh årligt - eller 250 boligers varmebehov.

Varmepumpen hæver temperaturen på kølevandet, så det kan bruges i Køge Fjernvarmes system. Det nye varmepumpesystem hverken støjer eller vibrerer. 

- Vi gik i gang med projektet i maj. Varmepumpen af den nette vægt på 16,5 ton blev leveret i sen-sommeren og monteret, så vi var klar til prøvedrift først på vinteren. Nu er varmepumpen i normaldrift og vil bidrage med én procents forbedring af blokkens energieffektivitet. Det lyder måske ikke af så meget, men omregnet svarer det til opvarmning af 250 boliger, fortæller projektansvarlig Dan Skibsted. 

Tilbagebetalingstiden på varmepumpeprojektet er 6,5 år.

Hele projektet er leveret i en totalentreprise af AEA og omfatter projektering, indkøb af maskinkomponenter og instrumentering, bygningsarbejder, rørarbejder, el- & SRO-arbejder, m.m. 

Ikke noget nyt
Det er utraditionelt at kombinere varme- og kølebehov i en og samme proces, siger Dan Skibsted, men understreger at Veks ikke har kastet sig ud i et pionerprojekt.

- Der er tale om kendt teknologi, og vi er ikke gået på kompromis med driftssikkerheden. Vi har nemlig bibeholdt havvandsanlægget som backup. Det nuværende kølingssystem med havvand anvendes for fremtiden, hvis der er nedbrud på varmepumpen, eller når vi skal starte turbinen op, siger han.

Energibesparelserne stopper dog ikke her.

Næste projekt bliver at etablere røggaskondensering - også på kraftvarmeværkets blok 8. Dette projekt starter i foråret 2020 og vil sænke temperaturen i røgga-sen fra blok 8 markant, så man kan genbruge store mængder energi i fjernvarmeproduktionen. 

Blok 8 på Køge Kraftvarmeværk er bygget i 1998 og har en estimeret levetid til 2040. 

Om varmepumpen

Fabrikat: Thermax
Type: Dampdrevet absorptionsvarmepumpe
Vægt: 16,5 ton
Varmeproduktion: 1.750 kW
Kølekapacitet: 715 kW
Kølemiddel: Lithium Bromid

Kilde: Veks

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097