23948sdkhjf

Linka Energy leverer længe ventet flisløsning til sønderjysk varmeværk

Efter mange års higen og søgen har Tønder Fjernvarme nu endelig lagt sig fast på et 3,75 MW flisfyret anlæg, der skal sikre varme nok til 2.790 husstande.

I efteråret 2019 blev projektet sendt i udbud og for et par dage siden blev der underskrevet en kontrakt med Linka Energy, der skal være totalentreprenør på projektet.

Det nye anlæg skal dække en trediedel af varmebehovet i Tønder. Den resterende varme produceres på naturgasfyrede kedler og gasmotordrevne varmepumper, der er placeret på forskellige centraler rundt om i Tønder.

Det nye anlæg placeres på Energivej.

Fuldautomatisk varmeværk
Når Linka Energy er færdig med arbejdet på Energivej i Tønder, vil Tønder Fjernvarme ikke alene stå med en længe ventet løsning, men også et anlæg, der er fremtidssikret. 

Linka Energy skal levere et fuldautomatisk, topmoderne varmeværk, hvor mandskabsbehovet er minimalt. 

Anlægget kommer til at bestå af en 3,75 MW Linka biomassekedel med røggaskondensering som er udviklet og optimeret i samarbejde med Linka Energys leverandører. Indfyringen af flisen sker via hydrauliske stempler – en teknologi som er udviklet sammen med Linkas svenske datterselskab Jernforsen Energy. I kombination med indfyringen sikrer forbrændingsteknologien et anlæg med høj virkningsgrad.

Bestyrelsen valgte Linka som følge af projektets driftsøkonomi og meget lange garantiperiode. Desuden kan værket arbejde med brændsel med meget højt fugtindhold og overholde fremtidige skrappe miljøkrav, siger bestyrelsesformand for Tønder Fjernvarme, Peter Nørkjær. 

Grundige analyser
Tønder Fjernvarme har som sagt shoppet varmeløsning i flere år og har derfor undersøgt markedet og mulighederne.

Investeringen i det nye anlæg sker derfor på baggrund af et stort og grundigt forarbejde med analyser af blandt andet alternative løsninger, herunder priser på henholdsvis fossile brændsler og biobrændsler.

 - Som fjernvarmeværk har vi et stort ansvar for miljøet, og derfor har vi fokuseret på et højeffektivt og bæredygtigt varmeanlæg, der drives af biobrændsel, siger adm. direktør for Tønder Fjernvarme, Johnny Pedersen.

Prisen på biobrændsel er konkurrencedygtig i forhold til prisen på naturgas, og derfor er det nye flisanlæg med til at sikre forbrugerne såvel robuste energipriser som et fremtidssikret anlæg.

Foruden økonomiske besparelser for varmeværket og forbrugerne, vil det nye flisanlæg medføre en årlig reduktion af CO2 udledning på ca. 4.100 tons.

Linka Energy har taget hul på detailprojektering af bygningen, og det forventes snart, at der skrives kontrakt med de enkelte fagentreprenører.

Anlægget vil være klar til at producere varme i begyndelsen af 2021. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093