23948sdkhjf

Aalborg Forsyning arbejder med mangt og meget i kulissen

Udfasningen af kul, etablering af nye produktionsanlæg, demonstrationsanlæg og testcenter, damvarmelager, fjernkøling – og ikke mindst geotermi.

Aalborg Forsyning har umådeligt meget på tapetet i øjeblikket.

Kul og nye anlæg
Et af de projekter, der fylder meget og også vil gøre det i fremtiden – i hvert tilfælde de næste otte år – er udfasningen af kul på Nordjyllandsværket.

I dag udgør kullene 50 procent af varmeforsyningen, og de skal være helt ude i 2028.

Så både udfasning af kullene samt nedrivningen af Nordjyllandsværket er godt i vej.

- Sidste år afsluttede vi nedrivningen af vores 4.000 kvadratmeter store SNoX-anlæg. Vi har netop skrevet under på en kontrakt om nedrivning af blok 1 og resten af blok 2. Så snart har vi kun blok 3 og den infrastruktur, der er hægtet op på den, tilbage, siger Jesper Høstgaard-Jensen, vicedirektør hos Aalborg Varme.

Han forventer, at arbejdet med at rive blok 1 og resten af blok 2 ned vil være færdigt i løbet af 2021, og at man desuden lader en del af det aldrende værk stå.

- Vi planlægger med at genbruge kølevandskanaler, dele af højspændingsanlægget, og evt. bygningen for Blok 3 i det omfang det giver mening for genbrug til nye anlæg, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Test-område
Når de store kulbjerge og kraftværksblokke er væk skal arealerne nord for fjorden anvendes til opførelsen af Aalborg Forsynings visioner for det fremtidige energimiks. 

Blandt andet geotermianlæg og varmepumper – men der skal også etableres et nationalt testcenter.

Aalborg Forsyning indgik sidste år en aftale med Aalborg Havn, hvor selskabet sikrede sig adgang til et areal ved Nordjyllandsværket. Her skal etableres et testcenter for vand og energi.

- Området omkring Nordjyllandsværket er en oplagt placering, da vi allerede har den nødvendige infrastruktur på plads i forhold til energiområdet. Samtidig involverer planerne for omstillingen af Nordjyllandsværket allerede i dag implementeringen af en kombination af en række nye energiformer, som for eksempel sol- og vindenergi, overskudsvarme, geotermi og varmepumper, sagde Lasse P.N. Olsen, bestyrelsesformand for Aalborg Forsynings energidivision i sommeren 2019 om test-center-planerne.

Demo & saltlagring
Helt nøjagtigt hvad testcenteret ved Nordjyllandsværket kommer til at rumme er endnu uvist. Jesper Høstgaard-Jensen holder også kortene tæt til kroppen.

- Det er jo noget, vi arbejder med i kulissen. Nu afventer vi de kommende klimapartnerskaber og ser hvad de kommer til at rumme. Hvad bliver fremtidens teknologi. Vi skal kigge på power2x – og især på hvad der gemmer sig i x. Det skal vi bruge de næste par år til at finde ud af, siger han.

Der har tidligere været skrevet lidt om Aalborg Forsyning, Aalborg CSP og saltlagring. Og det er stadig et aktuelt projekt.

- Det er noget vi kigger på. Vi er ikke så langt, og det er også et projekt, der kræver støtte med på vejen. Det er vi afhængige af, men vi har et godt samarbejde med Aalborg CSP, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Visionen om et grønt testområde er ikke kun geografisk afgrænset til arealerne ved Nefovej og Nordjyllandsværket. I samarbejde med både Business Aalborg, AAU og Aalborg Kommune skulle de grønne visioner gerne brede sig ud over den nordjyske hovedstad,

- Vores vision er jo at udvikle hele Aalborg til at være grønt testområde. En del af det bliver at få etableret et miljø, hvor start-up-virksomheder kan få testet deres løsninger i samarbejde med Aalborg Forsyning, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Damvarmelager & geotermi
En del af den fremtidige forsyningsplan byder også på damvarme og geotermi.

Der skal, hvis alt går vel, etableres to damvarmelagre på hver 500.000 kubikmeter vand.

- Det bliver formentligt ude ved Hesteskoen i det østlige Aalborg i nærheden af Aalborg Portland. Vi har gang i en miljøscreening, men det er ikke noget vi kan sætte to streger under, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Damvarmen er altså så småt ved at tage form. Det er Aalborg Forsynings plan om geotermi også.

Opførelsen af et geotermisk anlæg på ca. 10 anlæg af 10 MW med en samlet kapacitet på ca. 100 MW blev sendt i udbud i sensommeren 2019.

- Der pågår en udbuds- og kontraktproces, som  løber frem til sommerferien, derfor må jeg ikke sige noget om det endnu, siger Jesper Høstgaard-Jensen, der til gengæld lover at tage bladet fra munden, når netop den proces har fået ende. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086