Direktør inviterer forskere til diskussion om energipil
Danmarks førende ekspert indenfor dyrkning af energipil inviterer kritiske forskere på besøg for at diskutere perspektiverne i energipil.
Baggrunden er, at lektor Jannick Schmidt i sidste uge talte på Det Danske Center for Miljøvurdering på Aalborg Universitet og i den forbindelse advarede mod konsekvenser ved dyrkning af de miljø- og energivenlige pilesorter.
Jannick Schmidt hævder, at dyrkning af energipil på dansk jord kan betyde, at der vil blive fældet regnskov andre steder, da den fødevareproduktion der ikke skabes i Danmark, i så fald skal produceres i andre lande.
Plads til 200.000 hektar bioenergi
Direktør Henrik Bach tror derimod på en stor fremtid for energipil i Danmark og fremhæver en lang række miljømæssige fordele. Den er CO2 neutral, den binder kvælstof i rødderne, så kvælstoffet ikke havner i grundvandet, pilen kan dyrkes uden pesticider og giver en forsyningssikkerhed for de danske kraftværker.
- Der er plads til 200.000 hektar med energipil på dansk landbrugsjord, hvilket er fyrre gange så meget som i dag, siger Henrik Bach til P4.
Henrik Bach afviser ikke, at dyrkning af energipil kan gå ud over fødevareproduktionen, men han mener, at det er en tynd påstand at hævde, at det vil gå ud over regnskoven.
Energiafgrøder i hastig vækst
Energipil som biobrændsel regnes for at være et mere vedvarende brændstof end eksempelvis kul, olie eller naturgas. I Sverige dyrkes der i dag ca. 15.000 hektar med energipil.
Energiafgrøder er i kraftig vækst i en række europæiske lande, især i England og Polen, hvor der beplantes store arealer i disse år.
Ny Vraa i Tylstrup er Danmarks største virksomhed inden for produktion af og know-how om energipil. Virksomheden eksporterer maskiner til såning og høst af energipil og har 12 ansatte.