23948sdkhjf

Grøn gas kan ikke undværes i den store sammenhæng

Debatindlægget er skrevet af Søren Eriksen, bestyrelsesformand hos Dansk Gas Forening. 

Politisk er der enighed om, at den grønne omstilling skal styrkes markant, og der skal ske en reduktion af udledning af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til 1990. Men flere store virksomheder melder nu ud, at det er umuligt for dem at leve op til det krav om CO2-udledning inden for den tidshorisont.

Det har fået formanden for Klimapartnerskabet for energitung industri, Michael Lundgaard Thomsen, til at pege på, at biogas kan være vejen frem. Helt konkret lyder hans vurdering, at biogas vil kunne reducere industriens CO2-udledning med omkring 25 procent, og det vil bringe den samlede reduktion fra industrien i 2030 op med 50 procent. På den baggrund har klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen løftet sløret for, at biogas sandsynligvis vil være en del af regeringens kommende klimahandlingsplan. Det glæder vi os meget over i Dansk Gas Forening. Vi har nemlig fokus på at gøre det klart for omverden, hvor vigtig en rolle biogassen kan og bør spille i den grønne omstilling. Desværre bliver biogas ofte glemt eller overset, når snakken falder på grøn omstilling – den opfattes både som et (for) dyrt og ubetydeligt element til vejen på grøn omstilling. Begge dele er forkerte.

Der er biomasse nok til at udskifte naturgas med biogas. Det har været undersøgt i mange sammenhænge. Senest i en undersøgelse fra Syddansk Universitet, som siger, at der er biomasse nok til at producere, hvad der svarer til 94-130 PJ om året. Det er rigeligt til, at gasnettet kan fyldes med biogas. Og så er der stadig plads til grøn gas til tung transport og industri.

Biogas gavner både miljøet og samfundsøkonomien
Hvis al biomassen benyttes til biogas, vil det rent faktisk betyde, at biogas kan udgøre over 20 % af Danmarks samlede energiforbrug. Det vil også betyde, at VE-andelen af vores energiforbrug vil stige fra de nuværende 37 procent til over 50 procent. Så biogas betyder i høj grad noget i den store sammenhæng, når vi taler grøn omstilling.

Hvad prisen på biogas angår, er det noget af en myte, at biogas er dyrt. For selvom biogas er dyrere end naturgas, viser nye studier, at der er en samfundsøkonomisk gevinst ved at erstatte al nuværende naturgas med biogas. Det skyldes bl.a., at omkostningerne ved produktion af biogas næsten kan blive halveret, hvis biogas rulles ud i stort omfang. Det skyldes også, at biogas afhjælper såkaldte negative eksternaliteter for samfundet, dvs. forhold, som har en negativ effekt for samfundet og derfor skal værdiansættes. Det gælder bl.a. reduceret miljø- og CO2-belastning fra landbruget, hvis man afgasser gyllen. Og indregnes disse forhold, så er biogas lige så ”billig” som naturgas – rent samfundsøkonomisk. Desuden har nye beregninger fra Foreningen Biogasbranchen vist, at klimbelastningen ved brug af én kWh el er den samme som ved brug af én kWh gas.

Der bør derfor ikke herske tvivl om, at grøn gas bør være højt prioriteret i det fremtidige energisystem

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078