23948sdkhjf

En møllevingehåndbog og elfærgen Ellen er nominerede til Danish Design Awards

Dansk Design Center og Design Denmark har offentliggjort dette års finalister til Danish Design Award i kategorier, der spænder fra sundhed over ressourcebevidsthed til forbedring af arbejdslivet. 

Finalisternes designløsninger er vidt forskellige, men tilsammen giver de et billede af, hvad der rører sig inden for design netop nu, både i virksomhederne, på designuddannelserne og i samfundet generelt. Både når det gælder nye former for og tilgange til begrebet læring eller forskellige former for interaktion mellem digitale platforme og fysisk aktivitet.

“Løsningerne indgyder tillid til, at positive forandringer er mulige og viser designernes gå-på-mod til at løse klimaudfordringer, konflikter mellem mennesker, tilgodese menneskers behov, skabe muligheder for inspirerende læring, bryde med vanetænkning og innovere, eksempelvis ved at bruge kunstig intelligens med mennesket og planeten i fokus, siger juryformand Christina Halskov.

Vinderne kåres ved en prisuddeling den 2. juni 2020.

Energi, klima og design
Der er i alt nomineret 48 løsninger inden for 12 kategorier. Her er de designløsninger, der har deres udspring i energi og klima.

Kategorien: Message Understood

The Blade Handbook v. Bladena og KIRT x THOMSEN
Et fælles sprog er under udvikling for at fremme samarbejde og åben innovation i design af vindmøllevinger.

- Det er ikke en let opgave at skabe et fælles sprog for de mange forskellige interessenter og discipliner inden for udvikling af vindmøllevinger. Men det opnår The Blade Handbook, der er udviklet over en 7-årig periode. Håndbogen er en veludviklet måde at kommunikere komplekse emner til et konsortium på og et sjældent eksempel på klart, visuelt dokumenteret samarbejde, skriver Juryen. 

Som et jurymedlem sagde: ”Det ser mere tilgængeligt ud end den gennemsnitlige manual for køkkenudstyr”. “Ganske fantastisk,” sagde en anden.

Andre nominerede i kategorien: The United Cycling Lab & Store, Utzons Univers og 360 grader VR Space Safari

Kategorien: Save Ressources

Næste skur v. Enemærke & Petersen
Redskabsskure konstrueret af genanvendte materialer af høj kvalitet, der skaber sjove og interessante bygninger.

- Dette er en inspirerende og smart måde at genbruge byggematerialer af høj kvalitet til at producere attraktiv og unik lokal arkitektur. Systemet er designet af moduler gør det muligt at monitorere materialebrug og således skabe en værdifuld database af viden undervejs. Bygninger, der ellers fremstår ordinære, kan få et veldesignet, bæredygtigt og low-tech løft. Skuret har også et socialt aspekt som en slags lokal, identitetsskabende markør for en bygning. Markedsanalyser viser, at en meget bæredygtig forretning er en mulighed med denne tilgang, skriver juryen. 

Solarsack v. Alexander Løcke
En genopfyldelig plastsæk, der giver rent vand på økonomisk bæredygtig vis og nedsætter behovet for at fælde træer til kogning og rensning af vand.

- Løsningen adresserer en kritisk udfordring – den globale mangel på rent drikkevand – og løser dermed både en række sundhedsmæssige og ressourcemæssige problemer. 2,2 milliarder mennesker har ikke adgang til rent drikkevand og godt 1 milliard er afhængige af træ eller kul til at koge deres vand. Det udleder cirka 600 kilo CO2 pr. person om året. SolarSack renser vandet naturligt – og udledningsfrit – ved hjælp af solens UV-stråler. Teamet bag har desuden skabt en rigtig god forretningsmodel til distribution og anvendelse af dette produkt. Et enkelt og let forståeligt produkt, der passer godt til den kontekst, det skal indgå i, skriver juryen.

Nominerede i samme kategori: Tæppebelægningen Ecotex og det akustiske panel Upanel.

Kategorien: Game Changer

Det åndbare hus v. Egen Vinding Datter
 Denne bæredygtige bygning er skabt af naturmaterialer, der skaber ventilation med et minimalt ressourceforbrug. Huset er bygget af lokale, komposterbare materialer og er helt uden kemikalier.

- Dette byggeri indfanger en tid, hvor byggebranchen bevæger sig væk fra at anvende de kemikalier, vi har anvendt i vores huse de seneste 40 år, for i stedet at fokusere på organiske og cirkulære byggematerialer. Den måde, visse huse er bygget på i dag, gør, at indeklimaet svarer til at bo i en plasticpose på grund af de materialer, vi har anvendt, blandt andet plastmaling. Det skaber fugt og svamp og skader vores helbred. Samtidig er der klimaperspektivet: Vi kan sænke CO2-udledningen med helt op til 50 % blot ved at anvende træ som bærende materialer. Vi bevæger os fremad ved at gå tilbage og genopdage de traditionelle byggemetoder, skriver juryen.

E Ferry v. Ærø Kommune
E-ferry er en 100 procent eldreven mellemstørrelse færge for passagerer og biler, lastbiler og anden last. Rækkevidden er 22 sømil, syv gange så langt som andre elektriske færger.

- Færgetrafik er en af de helt store forureningskilder inden for transport. Her ser vi en ny retning for industrien, der har et kæmpe potentiale, hvis modellen eksempelvis kan udvides til fragtskibe. E-ferry sejler p.t. til og fra Ærø, så funktion og effekt er dokumenteret. Den hurtigt opladelige motor og den lange rækkevidde gør E-ferry til mere end bare en opgradering af eksisterende elfærger, skriver juryen.

Andre finalister i samme kategori: Continued – En cirkulær platform til modeindustrien og møbelsystemet Takt

Kategorien: Special Awards

Aeroslider v. Manyone
AeroSlider forestiller sig en fremtid, hvor langdistancetransport er CO2-neutral. Konceptet forbinder de fremtidige megabyer i Europa, Afrika og Asien med tog i stedet for fly.

- Hvad nu hvis?! Hvis ingen nogensinde havde tænkt på at nå til månen, ville ingen nogensinde være fløjet til månen. Dette koncept er muligvis ikke teknologisk eller kommercielt muligt at gennemføre i øjeblikket, men AeroSlider er dristig og virkelig nyskabende. Visionære koncepter nedbryder grænser og lader sig ikke bremse af eksisterende processer og regler (f.eks. geografiske afgrænsninger.) Konceptet løser klimaproblemet med flyrejser og lægger minimal belastning på miljøet, da toget er emissionsfrit. Vi har allerede set eksempler på projekter, der går i denne retning (Hyperloop og Maglev), så forhåbentligt kan denne type koncepter være inden for rækkevidde om nogle år, skriver juryen.

The climate tile v. Tredje Natur
Klimaflisen er en løsning, der minimerer skader fra regnvand i byer. Ved at lede vand fra tage og pladser væk, forebygger klimaflisen oversvømmelser.

- Løsningen gør det muligt at bruge fortovene som en effektiv barriere under uvejr, så vandet drænes løbende. Klimaflisen udgør også en ny vandforsyning og behandler dermed vand som både en risiko og en ressource. Løsningen har også stort potentiale for at skalere globalt – i København er der 700 km. fortov, i New York 21.000. Den er desuden visionær i kraft af viljen til at eksperimentere – den første klimaflise er forsøgsmæssigt installeret på Heimdalsgade i København, skriver juryen.

Nominerede i samme kategori: Subreader - en platform for ordblinde, platformen Hatch for flygtninge, Arvind Sanjjevs lommelygte Lumen og tekstildesignstuderende Maria Viftrup.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.876