23948sdkhjf

Varmeforbruget stiger trods krav om lavenergi

Siden 2013 er varmeforbruget pr. kvadratmeter bolig steget, selvom lavenergibyggeri og renoveringer burde have medført besparelser.

- I 2020 vil husholdningernes varmeforbrug være faldet med 3 procent som følge af stramningerne af energikravene i bygningsreglementet og besparelsesindsatsen.

Sådan skrev Energistyrelsen i 2010 i den såkaldte basisfremskrivning – energispecialisternes bedste bud på, hvordan energiforbruget og CO2-udledningen vil udvikle sig fremover.

Men forudsigelsen ser ikke ud til at holde, for det klimakorrigerede varmeforbrug er ikke faldet, skriver Ingeniøren. Tværtimod var det i 2018 – det seneste opgjorte år – steget med 5,7 procent.

En af hovedårsagerne til stigningen i det samlede energiforbrug er, at vi breder os mere. Det gennemsnitlige boligareal pr. indbygger er således steget med knap en kvadratmeter i perioden. Men en ny opgørelse fra Energistyrelsen viser, at varmeforbruget opgjort pr. kvadratmeter også stiger. Mellem 2013 og 2018 er det således steget med 0,75 procent om året.

Udviklingen undrer og bekymrer Hans-Henrik Lindboe. Han er partner i EA Energianalyse, som står bag flere analyser af, hvordan Danmark mest effektivt reducerer CO2-udledningen.

- Nye boliger burde jo være langt mere energieffektive og dermed føre til et lavere varmeforbrug pr. kvadratmeter, siger han til Ingeniøren.

Hos energiproducenternes brancheforening Dansk Energi er afdelingschef Kamilla Thingvad imidlertid ikke bekymret for det stigende varmeforbrug.

- Energiforbruget er ikke et problem for klimaet, hvis man har formået at gøre energiproduktionen grøn. I vores optik er den største opgave i boligmassen derfor at få konverteret væk fra de sorte brændsler, siger hun til Ingeniøren.

Ifølge Klimarådet er der imidlertid grund til at gøre mere for at få gennemført energirenoveringer. I sin nylige rapport foreslog rådet blandt andet, at man via stikprøver skal til at kontrollere, om bygningsreglementets energikrav bliver efterlevet, når danskerne renoverer. Rådet foreslog også, at beboere kan få hjælp til at få tjekket de tekniske installationer.

Om der skal investeres mere i at få boligejerne til at spare på varmen, eller om skattekronerne skal investeres i flere vindmøller, varmepumper, solceller og solfangere, er nu op til klimaminister Dan Jørgensen (S).

Danmark er nemlig forpligtet til at opstille såkaldt vejledende delmål for renovering af bygningsmassen som del af en langsigtet renoveringsstrategi. Det skulle være gjort før nytår, men ifølge strategien, der lige er sendt til EU, vil målene først komme på plads, når der indgået politiske aftaler om klimahandlingsplaner inden for de enkelte sektorer.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.139