Brintbranchen: Grøn omstilling til tiden
Foråret 2020 vil for altid være markeret i historien som skellet før og efter Corona. Før og efter den største globale krise i flere generationer. Tiden før Corona-pandemien var i Danmark præget af økonomisk fremgang, grønt iværksætteri og et klart fokus på omstillingen til et bæredygtigt samfund. Der skal vi tilbage til igen – og den bedste vej til en robust økonomi går netop via den grønne omstilling.
Den nationale og internationale topprioritet netop nu er naturligvis håndteringen af pandemien, og sådan skal det være. Vi er alle godt klar over, at krisen tillige enorme økonomiske konsekvenser. Derfor er det afgørende, at de genopretningsinitiativer, der skal få dansk økonomi tilbage på ret kurs, er rækker langt ind i fremtiden. Afgørende, at vi bruger genopretningen til at få skabt et solidt fundament for dansk vækst, så den ikke bare er bæredygtig men også levedygtig i en fremtid, der må og skal være centreret i klimaet. For selvom den økonomiske genopretning er første punkt på dagsordenen efter krisen, så er det ikke den eneste genopretningsopgave vi står overfor.
Klimakrisen er nøjagtig lige så presserende, som før verden kendte til Corvid-19, og den forsvinder ikke – selvom vi står i en anden virkelighed i dag, end for et par måneder siden. Vi skal løse klimakrisen – det er en bunden opgave! Men heldigvis er den økonomiske genopretning og den grønne omstilling ikke hinandens modsætninger, tværtimod, de bør være hinandens forudsætninger. Men er et aktivt valg om det skal være sådan. Grøn omstilling giver ikke nødvendigvis vækst og job. Det handler i høj grad om hvordan vi som nation går til opgaven. Og gør vi det klogt – med en samlet plan for både den grønne energi og det grønne erhverv, er det nøglen til intelligent økonomisk genopretning. Og første skridt på vejen er en samlet national plan for storskala brintproduktion og Power-to-X (PtX).
For tager vi det udgangspunkt, så handler den grønne omstilling også om arbejdspladser, om erhvervslivet, eksporten og de nye, blomstrende industrier, der bringer en type jobs tilbage til Danmark, som de fleste ville have forsvoret, at vi ville se igen. Den udvikling var godt undervejs før krisen, og vi skal sikre, at den ikke taber momentum, for hvis den gør det, hvis vi taber alt det hårde arbejde på gulvet, så mister vi vores internationale førerposition, og vi går glip af udviklings- og produktionsjobs og al det eksportpotentiale, som brint- og PtX-industrien repræsenterer. Derfor er det imperativt, at vi står sammen og slår fast, at vi vil vækst via den grønne omstilling. Virksomhederne har brug for den sikkerhed og den tillid til, at deres hårde arbejde og de resultater, de skaber, også fremover vil være centralt i erhvervspolitikken. I Danmark har vi allerede skrevet ét grønt væksteventyr med vindmøllerne, og den naturlige forlængelse heraf ligger i brint og PtX.
For at forløse de potentialer, der ligger i de brancher, der arbejder med brint- og PtX-relaterede produkter, er det nødvendigt at vi hurtigt får en helhedsorienteret national strategi for det samlede energisystem. En strategi der har et aktivt og industrielt sigte, hvor vores grønne energi udnyttes til fulde i alle systemets sektorer. Det er ikke nok med en passiv tilgang, der kun handler om at udbygge elnettet, for en omstilling af samfundet handler om mere og andet end kobber og kabler. Vi skal også forædle den grønne strøm og vende os til at el ikke nødvendigvis kommer ud af en stikkontakt og at elektrificering ikke partout sker via et batteri. Den tilgang giver faktisk både et mere robust energisystem, forløse et stort reduktionspotentiale og skaber ikke mindst et hjemmemarkedsfundament for de virksomheder, der arbejder med brintløsninger og andre højværdiprodukter.
EU har gjort brint til et fokusområde i den nye industristrategi. Bl.a. Tyskland og Holland har en deciderede nationale brintstrategier, og det giver muligheder vi ikke må lade glide fra os. Vi skal lade os inspirere af de strategier – og erobre de markeder, de skaber. For vi har alle forudsætninger for at dominere markederne for brintløsninger. Allerede nu har vi virksomheder, der producerer brændselsceller, brintinfrastruktur til transportsektoren og andre grønne brændstoffer som f.eks. metanol. Den værdikæde af underleverandører vil kun blive længere og stærkere i fremtiden – men det kræver, at vi sætter handlig bag hensigterne. Enkelte puljer til finansiering af grønne projekter rundt omkring er fint, men det er ikke nok. Tiden er nu til at rykke indsatser og investeringer op i skala.
Vi kan lykkes med det her, hvis vi vil. Vi har alle muligheder for at dominere nye, grønne markeder, hvis vi vælger det. Vi kan ændre passive udgifter til udbygningen af elnettet til aktive investeringer i nye industrier, hvis vi holder fast i vores ambitioner. Det er ikke alene vejen til fossil uafhængighed, det er også vejen til en genopretning af dansk økonomi og eksport, som er både bæredygtig og levedygtig langt ind i fremtiden.
Artiklen er en del af temaet Debat.