23948sdkhjf

177 elever varmer sig ved 100 kW-træpillekedler

Ejer Bavnehøjskolen har med kedler fra Scanboiler Varmeteknik og installation udført af Vangvedvængets VVS udskiftet oliefyret med to 100 kilowatt træpillekedler fra Fröling.
Tidligere gik der 60.000 liter fyringsolie om året til opvarmning af klasseværelser, gymnastiksal og lærerværelse på Ejer Bavnehøjskolen i Skanderborg. I dag går der 90 tons træpiller.

Det er Scanboiler Varmeteknik, der, i stedet for det forurenende og noget dyrere oliefyr, har installeret to træpillekedler af mærket Fröling.

Leif Kristoffersen fortæller her om anlægget og aftalen, der kom i hus nærmest ved en tilfældighed.

200 kilowatt & 4.000 liter vand
Ordren på fyringsanlægget lød på to 100 kW-træpillekedler, to akkumuleringstanke indeholdende 4.000 liter vand og en silo i et fuldautomatisk anlæg med fuld varmestyring.

- Anlægget er fuldautomatisk, hvilket betyder at skolen næsten ikke skal røre en finger. Træpillerne blæses ned i en silo, der er installeret i kælderen, og suges derfra op i kedlerne, fortæller Leif Kristoffersen om anlægget, der adskiller sig fra andre anlæg ved kun at have én styring, som klarer både kedeldriften og varmestyring af skolen.

- Vi har fået lov at lave varmestyringen på skolen. Det betyder, at det er kedelstyringen, der styrer, hvor varmt, der skal være i de forskellige afdelinger på skolen. Det gør vi ud fra varmekurver og en udeføler, fortæller Leif Kristoffersen.

Fjernovervågning & sms-alarmer
Selvom anlægget stort set passer sig selv, så sikrer Scanboiler Varmeteknik ved hjælp af fjernovervågning og sms-alarmer, at eleverne ikke kommer til at fryse.

- Vi kan jo ikke sige, at man ikke skal holde øje med anlægget, derfor har vi installeret fjernovervågning og sms-alarmer. Det betyder, at driftpersonalet på skolen og vi kan holde øje med svigt på kedlerne og siloen, forklarer han.

- Og at skolen kan holde øje med deres forbrug, tilføjer han.

Lige netop forbruget ligger ham meget på sinde. Derfor glæder det ham også, at varmestyringen er med til at sænke temperaturen om natten og i weekenden, hvilket er med til at minimere forbruget af træpiller, som anslås til at ligge i omegnen af 90 tons årligt.

Tilfældighedernes spil & en kort tilbagebetalingsperiode
At det blev lige netop Scanboiler Varmeteknik, der skulle levere anlægget til skolen, lå ikke umiddelbart i kortene, da man slet ikke havde budt på opgaven i første omgang.

- Det var gennem en samarbejdspartner, der havde fået en forespørgsel på opsætning af en skorsten på skolen, og de anbefalede skolen, at de indhente et alternativt tilbud på fyringsanlægget i stedet for det, de allerede havde indhentet, fortæller Leif Kristoffersen.

Anlægget står skolen i ca. 800.000 kr. ekskl. moms, men det er en investering, der har en overskuelig tilbagebetalingsperiode.

- Nu er det jo lidt noget andet, når det drejer sig om en kommunal skole, for de betaler hverken moms eller afgifter, men tager jeg højde for det i mine beregninger, så vil anlægget på sigt give skolen en besparelse på ca. 250.000 kr. om året, forklarer Leif Kristoffersen.

Prisen på 90 tons træpiller er nemlig kun en tredjedel af prisen på de 60.000 liter fyringsolie.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094