23948sdkhjf

DTU Byg indleder internationalt samarbejde om vindmøller til havs

DTU skal være i front inden for forskning i offshore havvindmøller og har derfor taget initiativ til at nyt dansk/tysk forskningssamarbejde, der skal udvikle fremtidens havvindmølleteknologi.
For at styrke international forskning og know how om havvindmøllers optimale konstruktion og sikkerhed har DTU Byg og søsterinstitutionen BAM, Bundesanstalt für Materialforschung und – prüfung, i Berlin, indledt et samarbejde, der skal bidrage til at udvikle og forbedre supportstrukturen af vindmøller på dybt vand. Det skriver DTU Byg på sin hjemmeside.

- Teknologien tillader i dag kun vindmøller på 30 meter dybt vand – enten tæt på land eller på lave havbanker. I de kommende år vil havvindmøllerne rykke ud på vanddybde op til 60-70 meter, og det vil byde på en række teknologiske udfordringerne, når møllerne udsættes for mere ekstreme påvirkninger fra vind og vejr i forhold til i dag, siger lektor Ole Hededal, DTU Byg.

Det nye forskningssamarbejde havde kick-off 25. oktober, hvor DTU Byg arrangerede international workshop om offshore vindmøller med deltagelse af repræsentanter for DTU Byg, BAM, Risø og DTU Mekanik, hvor de fremtidige fokus- og forskningsområder blev identificeret og defineret.

Fremtidens udfordringer & fokusområder
Formålet med det nye samarbejde er at styrke og målrette forskningen inden for vindmølleteknologien og sammen identificere og definere fremtidens udfordringer og fokusområder. Global opvarmning har de senere år medvirket til politisk fokus på bæredygtig energi. Havvindmøller og især store vindmøller på dybt vand kan være kraftigt medvirkende til større uafhængighed af fossile brændsler.

Skal sådanne møllerparker på dybere vand være konkurrencedygtige i forhold til energiproduktion fra kulfyrede kraftværker, er det imidlertid nødvendigt at udvikle mere effektive møller med robuste supportstrukturer, som også er billigere i drift og vedligehold.

- Vi mener, at vi på DTU Byg kan tilføre ny viden til dette område og bidrage med relevant forskning. Eksempelvis er funderingen af fremtidens vindmøller på dybere vand et højtprioriteret forskningsområde på Byg, ligesom vi bidrager til byggeteknisk vidensudvikling inden for forskningsemnerne bærende konstruktioner, byggematerialer og geofysik, siger Ole Hededal.

Etablering af international videnbank
DTU Byg har nu i samarbejde med de øvrige workshop-deltagere tegnet en skitse til et fremtidigt tysk/dansk samarbejde og taget det første skridt hen imod etableringen af en international videnbank, hvor endnu flere indenlandske og udenlandske forskningsinstitutioner deltager og deler deres vidne og know how inden for vindmølle-teknologi.

DTU Byg’s indsats sker koordineret og i nært samarbejde med DTUs øvrige aktiviteter på vindområdet - primært på DTU Vind og DTU Mekanik.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094