23948sdkhjf

Sønderjysk Biogas lægger 400.000 tons biomasse til

Siden indvielsen af Sønderjysk Biogas i Bevtoft  i 2016 er der hele tiden blevet arbejdet på at forbedre anlægget.

Allerede forrige år fik Sønderjysk Biogas myndighedernes godkendelse til en udvidelse af anlægget. Projektet er godt i gang og forløber efter planen.

- Vi har arbejdet på denne udvidelse i mere end to år, så det er meget glædeligt at se arbejdet ude på pladsen. Det er jo ikke kun en stor nyhed for os i Vojens. Det er også et lille kapitel i den grønne omstilling, vi er ved at skrive lige nu, siger direktør Marina Berndt.

Ombygning og lugtgener
I forbindelse med udvidelsen skal de fire reaktortanke på anlægget ombygges og samtidig tømmes for sand.

Arbejdet blev påbegyndt i uge 18 og vil forløbe hen over et par måneder.

- Vi starter med at åbne de to første reaktortanke og tømme dem for biomasse og sand, og det vil desværre kunne forårsage nogle lugtgener. Herefter bliver der foretaget en ombygning af de to tanke, og der vil atter blive påfyldt biomasse, siger Marina Berndt,

Dernæst bliver der taget fat på ombygningen af de to sidste reaktortanke på samme vis, og der vil desværre igen i et par uger forekomme nogle lugtgener, når tankene bliver åbnet og tømt.

- Vi regner med at selve tømning og ombygning af alle fire reaktortanke vil tage omkring to måneder i alt, men vi forventer kun kortvarige lugtgener i de perioder, hvor tankene skal åbnes og tømmes, fortæller Marina Bendt.

Ifølge Marina Berndt er udvidelsen den sidste etape i at realisere de oprindelige planer for Sønderjysk Biogas.

Det nye anlæg forventes på sigt at kunne behandle ca. 1.000.000 ton biomasse og producere ca. 42 mio. kubikmeter opgraderet biogas, svarende til det årlige energiforbrug for 1.300 biogasbusser, der kunne reducere den danske klimabelastning med ca. 150.000 tons CO2.

Øko-linje på vej
Samtidig med udvidelsen af anlægget kigges der på at lave en økologisk linje, der gør det muligt at behandle økologisk husdyrgødning.

Det er intentionen, at økologiske landmænd skal have mulighed for at afhente afgasset økologiske restprodukter, der efterfølgende kan give næring på deres marker. På den måde vil anlægget både gøre det nemmere at reducere landbrugets CO2-udledninger og bidrage til de omkringliggende økologiske landbrug.

 - Det er afgørende, at landbrugets restprodukter, såsom halm og gylle, behandles i biogasanlæg, hvis vi skal nå vores klimamål. Samtidig gør den afgassede biomasse gavn ude på landmændenes marker efterfølgende, siger Marina Berndt.

Fakta om anlægget 
Sønderjysk Biogas Bevtoft A/S er et selskab stiftet i et samarbejde mellem energiselskabet E.On og Sønderjysk Biogas Invest A/S.

Anlægget i dag - før udvidelsen

  • Håndterer ca. 600.000 tons biomasse
  • Producerer ca. 21 millioner kubikmeter metan (svarer til energi til 15.000 husstande eller 10.000 personbiler)
  • Anvender lokal gylle, halm og anden organisk biomasse
  • Resulterer i en CO2-reduktion på 51.000 tons
  • Sønderjysk Biogas blev indviet i 2016.
  • Anlægget beskæftiger 10 ansatte.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078