23948sdkhjf

Energiagentur advarer om uholdbar udvikling

Uden markante ændringer vil verden låse sig selv fast i et usikkert, ineffektivt og CO2-rigt energisystem advarer International Energy Agency.
IEA har netop frigivet sin årlige rapport World Energy Outlook, og den tegner et dyster billede af verdens energifremtid – men der er stadig tid til at ændre på tingene, konkluderer rapporten.

- Vækst, velstand og stigende befolkningstilvækst vil uundgåeligt øge behovet for energi over de kommende årtier. Min vi kan ikke fortsætte med at være afhængige af usikre og miljømæssigt uholdbare energikilder, siger IEA’s executive director Maria van der Hoeven.

- Regeringerne er nødt til at introducere højere mål for at drive investeringerne i retning af effektive og CO2-fattige teknologier. Fukushima-ulykken, uroen i dele af Mellemøsten og Nordafrika og den høje efterspørgsel efter energi i 2010, som har skubbet CO2-udledningen mod nye højder, fremhæver vigtigheden og størrelsen på denne udfordring, fortsætter Maria van der Hoeven.

Amerikanerne sviner mest
Rapporten anslår, at efterspørgslen efter energi vil stige med en tredjedel mellem 2010 og 2035 – og 90 % af denne stigning vil komme fra lande uden for OECD.

Kina vil understrege sin position som verdens største energiforbruger, og i 2035 vil kineserne bruge 70 % mere energi end USA. Målt pr. indbygger vil det kinesiske forbrug dog stadig være under det halve af amerikanernes.

Målt i forhold til det totale energiforbrug vil forbruget af fossile brændstoffer falde fra den nuværende andel på 81 % til 75 % i 2035. Til gengæld vil vedvarende energis andel stige fra de nuværende 13 % til 18 %.

Der er dog stadig tale om betragtelige stigninger i det faktiske forbrug. Forbruget af olie vil stige med 12 mio. tønder pr. dag til 99 mio. tønder om dagen i 2035. Samtidig vil forbruget af kul stige med 65 %.

Når det gælder forbruget af atomkraft ser Fukushima-ulykken ikke ud til at have skræmt verdens regeringer. Frem mod 2035 vil forbruget af atomenergi stige med mere end 70 %.

Svært at ændre udviklingen
Det stigende forbrug af fossile brændstoffer betyder også øget udslip af CO2. Beregningerne fra IEA viser, at de næste 25 års CO2-udslip vil svare til to tredjedele af det udslip, der har været de seneste 110 år.

- For hvert år der går uden klare signaler, der kan drive investeringerne over i ren energi, gør fastlåsningen i en CO2-intensiv infrastruktur det hårdere og dyrere at nå vores energisikkerheds- og klimamål, siger Faith Birol, chief economist hos IEA.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109